ΚΟΣΜΟΣ

«Αποφασιστικό» μήνυμα Ερντογάν στη Δαμασκό

«Αποφασιστικό» μήνυμα Ερντογάν στη Δαμασκό
«Μήνυμα» στη Δαμασκό θα παραδώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται...

«Μήνυμα» στη Δαμασκό θα παραδώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Συρία την Τρίτη, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το μήνυμά μας θα παραδοθεί αποφασιστικά», τόνισε ο Ερντογάν. «Η Συρία είναι ζήτημα για την Τουρκία, διότι μοιραζόμαστε σύνορα (μήκους) 850 χλμ., έχουμε πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς και συγγένεια. Επομένως δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές σε ό,τι συμβαίνει, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να ακούσουμε τι έχουν να πουν και εκείνοι, θα τους ακούσουμε, και φυσικά θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η κριτική της Τουρκίας προς το συριακό καθεστώς του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, παρά τις καλές διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε την Τρίτη ότι του προκάλεσε φρίκη η είδηση περί επίθεσης αρμάτων μάχης στην κεντρική πόλη Χάμα.

Επίσης, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες κάτοικοι της Συρίας έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία, από τον Ιούνιο, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τη βίαιη καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην πλειοψηφία τους, οι πρόσφυγες παραμένουν σε στρατόπεδα στην τουρκική πλευρά της μεθορίου.