ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ομπάμα στους οίκους αξιολόγησης

Επίθεση Ομπάμα στους οίκους αξιολόγησης
«Τα προβλήματά μας είναι επιλύσιμα. Και γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τα λύσουμε»...

«Τα προβλήματά μας είναι επιλύσιμα. Και γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τα λύσουμε». Αυτά ήταν κάποια από τα πρώτα λόγια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στις έκτακτες δηλώσεις που μεταδόθηκαν απευθείας από τον Λευκό Οίκο, για την οικονομία.

Τόνισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν οίκο αξιολόγησης για να τους πει ότι πρέπει να ισοσκελιστεί το έλλειμμα της χώρας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για τη «χειρότερη ύφεση» μετά τη δεκαετία του 1930, όταν αναφέρθηκε στην αγωνία των Αμερικανών για τις θέσεις εργασίας και τον αργό ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.

Ωστόσο, παρουσιάστηκε αισιόδοξος και υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα από το τι λένε κάποιοι οίκοι για την πιστοληπτική μας ικανότητα, εμείς πάντα ήμασταν και θα παραμείνουμε μια χώρα ΑΑΑ».

Ως στόχο των ΗΠΑ , ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ελλείμματος, μέσω περικοπών δαπανών και της καθιέρωσης ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Ανήγγειλε, συγχρόνως, ότι κατά τις προσεχείς εβδομάδες ο ίδιος θα παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις του, για τον περιορισμό των διαφόρων κατηγοριών ελλειμμάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν συμβιβασμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής θέλησης στην Ουάσιγκτον», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι η πίεση που θα ασκηθεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις θα είναι προς όφελος των Αμερικανών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έλλειψε να ρίξει τα βέλη του και στους Ρεπουμπλικάνους, τους οποίους κατηγόρησε ότι μετέτρεψαν την απειλή της στάσης πληρωμών στο αμερικανικό δημόσιο, σε διαπραγματευτικό χαρτί, αγνοώντας το «καλό της χώρας για τα δικά τους κομματικά και ιδεολογικά συμφέροντα».

Επίσης, κατηγόρησε το πολιτικό αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στην Ουάσινγκτον στη διακομματική διαβούλευση για το χρέος, για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. «Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει ορθά», είπε.

Οι δηλώσεις -εκτός ημερησίου προγράμματος- αποτελούν την πρώτη επίσημη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στην υποβάθμιση του αξιόχρεου του ομοσπονδιακού κράτους από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's από τη βαθμίδα AAA σε ΑΑ+.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο μήνυμα Ομπάμα για την οικονομία