ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στη Σλοβενία

Πολιτική κρίση στη Σλοβενία
Μετά από πολύωρη ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων και της αντιπολίτευσης ...

Μετά από πολύωρη ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων και της αντιπολίτευσης σχετικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τις οικονομικές δυσκολίες, η Σλοβενική Βουλή αρνήθηκε να επικυρώσει το διορισμό πέντε νέων υπουργών με συνέπεια τη πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Παχόρ.


Μετά την πολιτική κρίση που δημιούργησε η μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπορούτ Παχόρ ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα.


Ο Τουρκ, επιστρέφοντας επειγόντως στη χώρα του από τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ζήτησε υπεύθυνα βήματα απ’ όλους τους πολιτικούς παράγοντες, τους πολίτες και τα ΜΜΕ, δηλώνοντας πρόθυμος να βοηθήσει στην υπέρβαση της κρίσης αλλά και υποδεικνύοντας τους καθεαυτό αρμόδιους που είναι τα βουλευτικά κόμματα και η Βουλή.


Οι πέντε υπουργοί επρόκειτο να αντικαταστήσουν εκείνους που παραιτήθηκαν, όταν πριν από μερικούς μήνες από τον κυβερνητικό συνασπισμό αποχώρησαν δύο κόμματα.


Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, 10 βουλευτές ή ο πρόεδρος της χώρας εντός μιας εβδομάδας μπορούν να προτείνουν εντολοδόχο πρωθυπουργό κι αυτό μπορεί να επαναληφθεί ακόμη δύο φορές τις επόμενες τριάντα ημέρες. Αν οι προσπάθειες αυτές αποβούν άκαρπες, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός 30 ημερών.


Με τα δεδομένα αυτά, πρόωρες εκλογές μπορούν να διεξαχθούν έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2011. Ο κ. Παχόρ τόνισε ότι δεν θα ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης ενώ η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων γνωστοποίησε ότι δεν θα προτείνουν εντολοδόχο πρωθυπουργό μεταβατικής κυβέρνησης θεωρώντας τις πρόωρες εκλογές ως τη καλύτερη λύση.