ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι διαφορετικό ακούσαμε από Τσαβούσογλου - Καμία προσδοκία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών

Τσαβούσογλου Τουρκία διερευνητικές
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Associated Press/Hussein Malla

Με βάση τα όσα ακούστηκαν από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν αναμένεται καμία προσδοκία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε μια συνέντευξη στο κρατικό κανάλι TRT και στο αφήγημα του κατά της χώρα μας προστέθηκε και κάτι ακόμη.

Μέχρι τώρα στη θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα απαντούσε ότι εάν συμφωνήσουμε τότε το θέμα δεν θα είναι μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά και οι γκρίζες ζώνες και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Στη συνέντευξη λοιπόν προανήγγειλε ότι θα αμφισβητήσει την κυριαρχία στα στρατικοποιημένα νησιά.

Η Τουρκία έχει παρατάξει την στρατιά του Αιγαίου, έχει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο του ΝΑΤΟ απέναντι από ελληνικά νησιά κάθε χρόνο διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις, αποβατικές με στόχο ελληνικό έδαφος. Και απαιτεί από την Αθήνα να μην θωρακίσει τα νησιά της.

«Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής. Η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια», ήταν η απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε αυτό το κλίμα έχουν προγραμματιστεί οι διερευνητικές συνομιλίες της 22ης Φεβρουαρίου που θα γίνουν στην Αθήνα. Όμως θεωρείται βέβαιο ότι σε πολιτικό επίπεδο θα είναι προσχηματικές και δεν θα έχουν επί της ουσίας κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ξέφυγε» πάλι ο Τσαβούσογλου: Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία στα στρατικοποιημένα νησιά