ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέφρενο ράλι 19% στην τιμή του κακάο – Πού οφείλεται

Ξέφρενο ράλι 19% στην τιμή του κακάο – Πού οφείλεται

Η αγορά παρακολουθεί επίσης τις προμήθειες της Δυτικής Αφρικής που έχουν καθυστερήσει λόγω των καθυστερήσεων της συγκομιδής.

Η τιμή του κακάο εκτοξεύθηκε στη Νέα Υόρκη, οδηγώντας το εμπόρευμα στο μεγαλύτερο ράλι του από το 1999, καθώς η αστάθεια συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά που πλήττεται από σοβαρές ελλείψεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 5,4% την Τετάρτη και βρίσκονται σε τροχιά για διήμερη άνοδο άνω του 19%, αντιστρέφοντας την τεράστια πτώση της περασμένης εβδομάδας από το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ.

Οι τιμές μειώνονται μετά την ξέφρενη άνοδο της τιμής του κακάο, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους, γεγονός που ώθησε τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους και να αντλήσουν ρευστότητα.

Από την πλευρά της προσφοράς, ενώ η πρόσφατη βροχή στη Δυτική Αφρική μείωσε τις ανησυχίες για τη μεσαία καλλιέργεια, οι αγρότες ανησυχούν για ζημιές που προκλήθηκαν από προηγούμενη ζέστη, σύμφωνα με το The Hightower Report. Η κακή συγκομιδή στην κρίσιμη περιοχή έχει προκαλέσει ένα ακόμη ετήσιο έλλειμμα. Τα αποθέματα κακάο που διατηρούνται στα λιμάνια των ΗΠΑ μειώνονται επίσης και βρίσκονται σε χαμηλό τριετίας.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης τις προμήθειες της Δυτικής Αφρικής που έχουν καθυστερήσει λόγω των καθυστερήσεων της συγκομιδής. Ο κορυφαίος παραγωγός, η Ακτή Ελεφαντοστού δήλωσε ότι μπορεί να αποζημιώσει τους εξαγωγείς για τις συμβάσεις που ανατέθηκαν, αλλά όχι για την πλήρη χωρητικότητα που αναζητούν οι φορτωτές, ανέφερε το Bloomberg.

Ζητήθηκε από τους αποστολείς να προχωρήσουν σε συμβόλαια λόγω ελλείψεων, αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερα για τους κόκκους, αφού η Ακτή Ελεφαντοστού αύξησε τις ρυθμιζόμενες τιμές.