ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη Μπελέρη: Ο μύθος της βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Τι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη Μπελέρη: Ο μύθος της βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων
Eurokinissi

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Εντι Ράμα δεν θέλει Έλληνα δήμαρχο στη Χειμάρρα, σε με περιοχή που η ελληνική μειονότητα ούτως η άλλως αργοσβήνει.  

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απειλούσε την τελευταία εβδομάδα ανοιχτά τον υποψήφιο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη.

O Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής πρόεδρος του κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλβανίας το είπε ξεκάθαρα, ότι πίσω από τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. «Της σύλληψης Μπελέρη, προηγήθηκε μια εβδομάδα απαράδεκτης εκστρατείας συκοφάντησης, στοχοποίησης και λοιδορίας του από τον κ. Ράμα. Σε όποια περιοχή και αν βρέθηκε ασχολήθηκε με τον Φρέντι Μπελέρη χαρακτηρίζοντάς τον αναλφάβητο και μασκαρά, τόσο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις όσο και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Στόχος του ήταν να εκφοβίσει τους Έλληνες και να υποστηρίξει τον δικό του υποψήφιο».

Αν λοιπόν από τη σύλληψή του αιφνιδιάστηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, τότε αυτό σημαίνει ότι είχαν επαναπαυτεί στις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούσε ο Εντι Ράμα.

Αν λοιπόν από τη σύλληψή του αιφνιδιάστηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, τότε αυτό σημαίνει ότι είχαν επαναπαυτεί στις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούσε ο Εντι Ράμα, αφού από τον Οκτώβριο του 2020 που ο Νίκος Δένδιας και ο Έντι Ράμα συμφώνησαν σε παραπομπή της διαφοράς για την ΑΟΖ στο δικαστήριο της Χάγης, τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Το συνυποσχετικό τρία χρόνια μετά δεν έχει συνταχθεί και η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν το υπογράφει ο πρόεδρος της χώρας.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και αυτή τη βούληση ο Ράμα δεν την έχει, καθώς έχει ξεκάθαρα οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Τουρκία, η οποία έχει βάλει «βέτο» στην όποια ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων Αθήνας - Τιράνων. Άλλωστε γι’ αυτό και τορπιλίστηκε η αντίστοιχη συμφωνία το 2009.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα ο Ράμα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για να υπάρξει πρόοδος πριν από τις εκλογές, ωστόσο αυτές έφτασαν, αλλά συνυποσχετικό δεν υπάρχει.

Η ειρωνεία είναι ότι λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του Μπελέρη, ο πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε ότι έλαβε από το υπουργείο εξωτερικών αίτημα για εξουσιοδότηση για έναρξη συνομιλιών για το θέμα της ΑΟΖ.

Η σύλληψη Μπελέρη έρχεται να προστεθεί στον φάκελο των δυσκολιών των ελληνοαλβανικών διπλωματικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός από τη Μυτιλήνη, διαμήνυσε προς τα Τίρανα πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», είπε με νόημα.

Η Χειμάρρα είναι ιστορικά προπύργιο του ελληνικού στοιχείου, η παρουσία του οποίου ωστόσο φθίνει διαρκώς λόγω της μετανάστευσης, την οποία, όπως υποστηρίζουν οι εναπομείναντες ομογενείς, επιτείνουν μεθοδεύσεις του βαθέως αλβανικού κράτους, όπως η υφαρπαγή γης για τουριστικούς σκοπούς, με απώτερο στόχο τον αφελληνισμό των χωριών.

«Τις περιουσίες της περιοχής καταχράται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και οι πελάτες της κυβέρνησης και του ιδίου. Ένα παράδειγμα, ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ως στρατηγικός επενδυτής και του παραχωρήθηκε τεράστια παραλιακή έκταση στη Χειμάρρα για τουριστικές δραστηριότητες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ντουλες.

Εκ των πραγμάτων η προσοχή προς το παρόν είναι στραμμένη στις δημοτικές εκλογές αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχει ανησυχία για σοβαρά επεισόδια.

Στους δήμους Δρόπολης, Χειμάρρας και Φοινικαίων το ΚΕΑΔ, ο πολιτικός βραχίονας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατεβάζει κοινούς υποψήφιους με το κόμμα των Σαλί Μπερίσα και Ιλίρ Μέτα «Μαζί για τη Νίκη». Στη Δρόπολη υποψήφιος είναι ο Θανάσης Μανέκας, στη Χειμάρρα ο Φρέντης Μπελέρης και στον Δήμο Φοινίκης ο Λεωνίδας Χρήστου.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει ανησυχία για επεισόδια ή προβοκάτσια που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν.

Συγγενής του Κοκαβέση στο Newsbomb.gr: «Προβοκάτσια η σύλληψη για νοθεία στις εκλογές»

Θυμός και αναβρασμός έχει προκληθεί στην ελληνική κοινότητα της Χειμάρρας μετά τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, του δικηγόρου του, ενός συνεργάτη του και του δεξιού χεριού του πολιτικού, Παντελή Κοκαβέση.

Σύμφωνα με μαρτυρία συγγενή του κ. Κοκαβέση στο Newsbomb.gr δεν αληθεύει το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι ούτε ο Μπελέρης, ούτε οι συνεργάτες τους, αλλά αντιθέτως οι οικογένειες έχουν ενημερωθεί ότι θα μείνουν στο κρατητήριο για 72 ώρες μέχρι να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων.

Η ελληνική κοινότητα έχει συσπειρωθεί περισσότερο από ποτέ και θα ανέβουν τις επόμενες ώρες στη Χειμάρρα για να ψηφίσουν και να ζητήσουν την αποφυλάκιση του Μπελέρη και των συνεργατών του.

Συγγενής του Παντελή Κοκαβέση μιλάει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που επικρατεί από το πρωί της Παρασκευής 12 Μαΐου.

«Την Κυριακή 14 Μαΐου είναι οι εκλογές για τον Δήμαρχο σε πολλά χωριά. Υπάρχουν δύο κόμματα, της Ομόνοιας και το Αλβανικό κόμμα, το οποίο είναι το αντίπαλο. Ο Φρέντι Μπελέρης καθόταν έξω από το μαγαζί που έχει στη Χειμάρρα μαζί με τον δικηγόρο του και τον συνεργάτη του. Ξαφνικά εμφανίστηκαν ασφαλίτες και ένστολοι και τους πήραν αυτόφωρο. Δεν ήξεραν τον λόγο και μετά τους είπαν ότι έχουν δωροδοκήσει κόσμο για ψήφους.»

Όπως αναφέρει ο συγγενής, ο κ. Κοκαβέσης πρόσφατα είχε χειρουργηθεί και είναι καρδιοπαθής και ενώ ενημέρωσε στο τμήμα, εκείνοι τον πήγαν στο νοσοκομείο αλλά μετά τον γύρισαν στο κρατητήριο παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. «Τους έδωσε χαρτιά ότι είναι καρδιοπαθής, τον πήγαν νοσοκομείο και τους είπαν ότι θα βγει 72 ώρες μετά, δηλαδή μετά τις εκλογές», ανέφερε.

«Ο γαμπρός μου ήταν στο σπίτι και κατεβαίνει να δει τι έγινε και χωρίς λόγο και αιτία τον συνέλαβαν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο συγγενής του κ. Κοκαβέση ξέσπασε στο Newsbomb.gr καθώς τόσο ο κ. Μπελέρης όσο και οι συνεργάτες του κρατούνται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, μόνο και μόνο για να κάνει νοθεία στις εκλογές ο Έντι Ράμα με τον δικό του άνθρωπο στην τοπική κοινότητα.

«Υποτίθεται ότι μένουν μέσα για εξακρίβωση στοιχείων, γιατί δεν έχουν κανένα στοιχείο ενοχής. Ίσα ίσα ισχύει το αντίθετο. Θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Να έχουν την Κυριακή τον πλήρη έλεγχο. Τα βασικά στελέχη θα είναι στο κρατητήριο και θα κάνουν στις εκλογές νοθεία».

Αν και τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, ήθελαν τον Μπελέρη με τους συνεργάτες του να έχουν αφεθεί ελεύθεροι κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. «Δεν τους έβγαλαν ποτέ ενώ είχαν πει στις ελληνικές αρχές ότι θα τους έβγαζαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγενής του Κοκαβέση.

«Είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, θα έβγαινε ο δικός μας και μάλλον αυτό τους τάραξε, αλλά ο κόσμος συσπειρώθηκε. Θα πάμε να ψηφίσουμε, το κόμμα του Μπελέρη στέλνει δωρεάν πούλμαν για να μετακινηθούμε προς τη Χειμάρρα», τονίζει.

Σχετικές ειδήσεις