ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το τέλος των «διερευνητικών» συνομιλιών; Αυτή είναι η νέα φόρμουλα στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Το τέλος των «διερευνητικών» συνομιλιών; Αυτή είναι η νέα φόρμουλα στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Εξελίξεις ακόμη και μέσα στον Αύγουστο αναμένονται στα ελληνοτουρκικά καθώς η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά στο πώς θα είναι το πλαίσιο του διαλόγου από εδώ και στο εξής.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι οι λεγόμενες «διερευνητικές συνομιλίες» με την φόρμουλα που τις γνωρίζουμε έχουν κάνει τοn κύκλο τους και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας άλλος τρόπος που θα διεξάγεται ο ουσιαστικός διάλογος.

Εκτιμούν επίσης ότι ο ρόλος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα πρέπει να αναβαθμιστεί υπό την έννοια ότι επειδή έχουν στρατιωτικό χαραχτήρα, τυχόν συμφωνία σε περισσότερα μέτρα θα έχει απτό αποτέλεσμα στην ελαχιστοποίηση των παραβιάσεων και γενικότερα στη μείωση στρατιωτικής δραστηριότητας που είναι και το ζητούμενο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει καθώς θέλει να αφήσει και το λεγόμενο legacy στην πολιτική του διαδρομή στην εξωτερική πολιτική. Όχι μόνο διότι νιώθει ισχυρός που έχει νωπή ξεκάθαρη λαική εντολή αλλά και επειδή εκτιμά ότι έχει μια δυνατή ομάδα που συμφωνεί απόλυτα με την γραμμή του όπως ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης , η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αλλά και ο υπουργός επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου για τον οποίο οι Αμερικανοί τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση. Ακόμη και ο Νίκος Δένδιας έχει χαμηλώσει τους τόνους.

Ο Αμερικανός παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς έχει αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο με στόχο να υπογραφέι το συνυποσχετικό για τη Χάγη. Η προετοιμασία από ελληνικής πλευράς έχει ξεκινήσει και ερώτημα είναι αν θα θέσει ως προϋποθεση την κατάργηση του casus belli, του τουρκολιβυκού μνημονίου και τη διεκδίκηση εκ μέρους της Άγκυρας της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, προκειμένου η Αθήαν να δεχτεί να μην κλείσει η δίοδος της Άγκυρας στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας , την UNCLOS και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Υπάρχει όμως το ερώτημα αν η Αγκυρα θα υποχωρήσει από τη θέση που είχε εκφράσει ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Απρίλιου του 2023 που είχε ταχθεί υπερ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο αλλά για όλα τα θέματα.

«Να πάμε σε διεθνές δικαστήριο. Για να συμβεί όμως αυτό, Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν. Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να πάμε όλα τα θέματα», είχε πει στον τουρκικο τηλεοπτικό σταθμό A Haber. Kαι είχε προσθέσει με νόημα: «Οσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά, θα υπάρχει ενδιάμεσα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα υπάρχει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, ένταση στους αιθέρες και ίσως και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα».

Σχετικές ειδήσεις