ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι επιδιώκει η Τουρκία όσο η Ε.Ε. επικεντρώνεται στο μεταναστευτικό στη Μέση Ανατολή

Τι επιδιώκει η Τουρκία όσο η Ε.Ε. επικεντρώνεται στο μεταναστευτικό στη Μέση Ανατολή

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ οι Βρυξέλλες αναζητούν λύσεις για την ασφαλή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει τρόπους για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και πλήρως επιτηρούμενου θαλάσσιου διαδρόμου μέσω του οποίου θα μπορεί να αποστέλλεται βοήθεια στη Γάζα σε μεγάλους όγκους και με μεγάλη συχνότητα, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η πρόσφατη συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε ως θέμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department, τη σημασία που έχει η αποφυγή μιας γενίκευσης της διαμάχης σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και για τη σημασία της προστασίας των αμάχων στη Γάζα και για τις προτεραιότητες ασφαλείας της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία που έχει το ψευδοκράτος το οποίο γειτνιάζει με την εμπόλεμη περιοχή και άρα θα μπορούσε να γίνει χρήση υπό τη «δικαιολογία» του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Πριν από λίγες ημέρες και ενώ συμπληρωνόταν ένας μήνας από την επίθεση της Χαμάς, πραγματοποιήθηκε η 16η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας όπους συμμετείχαν ισλαμικά και τουρκογενή κράτη στο Ουζμπεκιστάν, με τον Ερντογάν να ζητά από τους ηγέτες να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους. Φρόντισε μάλιστα να μην αναφερθεί ευθέως σε αναγνώριση του παράνομου μορφώματος, αλλά το έκανε εμμέσως μιλώντας για εγκαθίδρυση και ανάπτυξη σχέσεων των κρατών μελών του Οργανισμού με τα κατεχόμενα. Ως αιτιολογικό έδωσε την ανάγκη για τερματισμό της «άδικης καταπίεσης και απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων με παράνομες πρακτικές».

Ο Ερντογάν χαιρέτησε τη συμμετοχή του Ερσίν Τατάρ στη Σύνοδο, κάτι που υπέδειξε πως «αποτελεί σημαντικό μήνυμα κατά των αθέμιτων πρακτικών που εφαρμόζονται για τους Κύπριους αδελφούς μας». Μια αναφορά μέσα στην οποία κρύβεται και ένα παράπονο για τη μη παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Καζακστάν.

Ο Ερντογάν πάντως, έχοντας «κόψει» κάθε γέφυρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχουν κινείται πολύ διπλωματικά. Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ενώ προσγειώθηκε στην Αιγυπτο, το πρώτο αεροπλάνο που μετέφρε την αθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας για τους αμάχους της Γάζας.

Χθες στις Βρυξέλλες, κατά τη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης συζητήθηκε η διαχείριση του μεταναστευτικού με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου να τονίζει με νόημα ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που φιλοξενεί και Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους και κόσμο από όλες τις χώρες της περιοχής και ότι «είμαστε μια δημοκρατική χώρα πρότυπο και δεν θα πρέπει οτιδήποτε να γίνει που θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες».