ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η διπλωματία των γενεθλίων ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Μάιο

Η διπλωματία των γενεθλίων ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Μάιο

O Kυριάκος Μητσοτάκης έχει γενέθλια στις 4 Μαρτίου και ενδεχόμενο ανταποδοτικό τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Τουρκίας θα γίνει μέρος της «διπλωματίας των γενεθλίων» που θα οδηγήσει στη συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα

Ήταν έκπληξη για τον Ταγίπ Ερντογάν να δεχτεί το τηλεφώνημα από την Ελληνα πρωθυπουργό την ώρα που εγκαινίαζε σταθμό του μετρό στην Κωνσνταντινούπολη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ευχήθηκε για τα γενέθλιά του ξεπερνώντας την ένταση και το διάβημα που υπήρξε με αφρομή την παράνομη αντιΝΑVTEX που είχε εκδόσει η Τουρκία απαντώντας στην ελληνική NAVTEX.

O Kυριάκος Μητσοτάκης έχει γενέθλια στις 4 Μαρτίου και ενδεχόμενο ανταποδοτικό τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Τουρκίας θα γίνει μέρος της «διπλωματίας των γενεθλίων» που θα οδηγήσει στη συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα στις αρχές Μαΐου σε ένα καλό κλίμα.

Μέχρι να γίνει αυτή η συνάντηση , στην οποία μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλά στην προετοιμασία δια της διπλωματικής οδού, υπάρχει ανησυχία αλλά και προβληματισμός διότι βλέπουν στην Αθήνα ότι ο Ερντογάν έχει αναπτύξει εκ νέου μια επιθετική ρητορική προβάλλοντας την στρατιωτική , όπως εκτιμά, υπεροχή τους.

Απαριθμώντας για άλλη μια φορά όλα τα τελευταία αμυντικά επιτεύγματα, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ήδη βρίσκεται στα σκαριά και η κατασκευή του δεύτερου αεροπλανοφόρου, που θα είναι πιο προηγμένο από το Αναντολού, καθώς σε αυτό σχεδιάζεται για να προσγειώνεται και απογειώνεται το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ.

«Στη διεθνή σκηνή, υπερασπιστήκαμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τους νόμους της χώρας μας, τα συμφέροντα του κράτους μας και την τιμή του έθνους μας. Η χώρα μας βρίσκεται στη θέση που δεν προσπαθεί να αποσπάσει μπράβο από την Ευρώπη στην εξωτερική πολιτική, αλλά που εκτιμάται σε όλο τον κόσμο με την κάθετη και αποφασιστική της στάση» είπε σε ομιλία του. Σε άλλη συγκέντρωση ανέφερε ότι η Τουρκία γράφει ένα έπος στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ενώ δεν έχει πάψει να έχει στόχο την απόκτηση των F-35. “Tα άμεσα σχέδιά μας και το πρόγραμμά μας είναι τώρα κλειδωμένα στα F-16, πέρα από τα F-35. Τόσο το Κογκρέσο όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Στις συνομιλίες μας με τους γερουσιαστές που μας επισκέφτηκαν, συζητήσαμε περισσότερο ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά τα F-16. Εκτός αυτού, οι συνεργάτες μας συναντώνται με τους ομολόγους τους. Στις συναντήσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών μου όσο και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιμένουμε σε αυτό το θέμα, το παρακολουθούμε», είπε.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι αυτή η τακτική ανύψωσης του ηθικού του τουρκικού λαού εντάσσεται στον αγώνα που δίνει η τουρκική κυβέρνηση να κερδίσει πόντους, ενόψει των δημοτικών εκλογών. Και είναι ένας από τους λόγους που ακύρωσε την επίσκεψη του στην ελληνική πρωτεύουσα ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας ο οποίος θα συναντούσε τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη. Ο Τούρκος αξιωματούχος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας λόγω των δημοτικών εκλογών σε σχετική επιστολή που έστειλε.

Σε κάθε περίπτωση τα γενέθλια είναι πάντα μια καλή αφορμή για επικοινωνία των ηγετών. Όμως στην περίπτωση της Τουρκίας με το casus belli να είναι ακόμη ενεργό δεν αρκούν οι ευχές. Χρειάζονται και πράξεις.