ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Σε επιφυλακή και η Αθήνα για ενδεχόμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Σε επιφυλακή και η Αθήνα για ενδεχόμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Προβληματισμός και επιφυλακτικότητα για τις προθέσεις της Τεχεράνης

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Αθήνα λόγω ενδεχόμενης απάντησης του Ιράν στο Ισραήλ μετά το χτύπημα στο προξενείο στη Δαμασκό από τον ισραηλινό στρατό που σκότωσε επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση χθες το βράδυ καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο Ιραν ενώ παραμένει σε ισχύ η σύσταση σχετικά με την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο.

«Επειδή ακριβώς υπάρχει μία ασυμμετρία στα γεγονότα, υπάρχει μία έλλειψη προβλεψιμότητας και από την άλλη πλευρά υπάρχει μία υπερεδαφικότητα των γεγονότων, μπορεί μία μικρή σύρραξη, ένα μικρό φυσικό γεγονός, το οποίο συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου, να μας επηρεάσει άμεσα. Νομίζω η σκέψη μας εδράζεται όχι πια στην πρόβλεψη των γεγονότων, αλλά απλώς στη διαχείριση όλων των υποθετικών σεναρίων» δήλωσε χτες ο Υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Η ελληνική διπλωματία έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και ειλικρίνειας με όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή. Η θέση μας είναι ότι στεκόμαστε εκεί που στέκεται το διεθνές δίκαιο. Ποιο είναι αυτό;

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας εντός των ορίων που θέτει το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει να διαφοροποιούμε τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμας. Θα πρέπει να δοθεί ένα όραμα στους Παλαιστίνιους και αυτό είναι το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα προ του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς αναλυτές η άμεση επίθεση του Ιράν θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στο νότιο ή στο βόρειο Ισραήλ τις επόμενες 24 με 48 ώρες και πως το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, το Ιράν έχει ιστορικό να επιδιώκει την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά συμφερόντων του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο. Μόλις τον περασμένο μήνα, η αστυνομία του Περού συνέλαβε έναν αξιωματικό της Δύναμης Quds που φέρεται να σχεδίαζε να σκοτώσει έναν Ισραηλινό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια του επερχόμενου φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού . Δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος, την κλίμακα, το εύρος του πώς μπορεί να μοιάζει αυτή η επίθεση, ωστόσο η ιρανική απειλή είναι αληθινή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Επειδή το Ιράν έχει απειλήσει, ισραηλινές πρεσβείες και όσες εταιρείες συνδέονται με το Ισραήλ και σε άλλες χώρες όπως έχει κάνει στο παλαιότερα στη Βουλγαρία με τη βομβιστική επίθεση του 2012 αλλά ήταν και πίσω από συνωμοσίες στην Ινδία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ταϊλάνδη, ο συναγερμός είναι παγκόσμιος και όλα είναι πιθανά.