Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

NYT: Τα γεράκια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρότειναν «γιουγκοσλαβικό σενάριο» κατά της Δαμασκού

NYT: Τα γεράκια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρότειναν «γιουγκοσλαβικό σενάριο» κατά της Δαμασκού

ToState Department υιοθέτησετο «Γιουγκοσλαβικό σενάριο», δηλαδή να χτυπήσουν την κυβέρνηση της Συρίας τα αμερικανικά στρατεύματα, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», η οποία παρουσιάζει το κείμενο του εγγράφου που απέστειλαν προς την ηγεσία υπάλληλοι του τμήματος.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα πενήντα υπάλληλοι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψαν μνημόνιο για επίσημη χρήση, με το οποίο ζητούσαν την έναρξη βομβαρδισμών κατά των δυνάμεων της κυβέρνησης της Δαμασκού, όπως έκαναν το 1999 στη Σερβία.

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση του ...ισλαμικού κράτους και την ειρήνη στη Συρία.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του τμήματος, Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα μνημόνιο, αλλά δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για αυτό, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει γνώση για αυτό.

«Βλέπουμε την αίσθηση για έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία, με βάση τη συνετή χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς και ρουκέτες που θα εκτοξεύονται από τον αέρα, που θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερο την επιθετική διπλωματική διαδικασία με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψαν οι υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εφημερίδα σχολιάζοντας το μνημόνιο αυτό, αναφέρει ότι παραπέμπει στη χρήση πυραύλων Κρουζ που μπορούν να χτυπήσουν από μεγάλες αποστάσεις χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απάντησης από την συριακή κυβέρνηση σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Τη μέθοδο αυτή ακολούθησε ο συνασπισμός του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Σερβίας πριν από 17 χρόνια, αναγκάζοντας τις αρχές του Βελιγραδίου να αρχίσουν πολιτικό διάλογο που έληξε με την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας, του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος Μάρκ Φίσερ σημειώνει ότι «ορισμένοι πιστεύουν ότι μια τέτοια σύγκριση είναι άστοχη, λόγω της ενεργούς συμμετοχής της Ρωσίας και του Ιράν στον πόλεμο στη Συρία και οι δύο αυτές οι χώρες μπορούν να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους για την υποστήριξη των συριακών στρατευμάτων και να εξουδετερώσουν κάθε χτύπημα των ΗΠΑ, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επαναλάβει το λάθος που έγινε στο Ιράκ και σε άλλες χώρες, όπου η Δύση προσπάθησε να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα με τη βία.

Σχετικές ειδήσεις