ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

«Επιστροφή» στο σκοτεινό παρελθόν για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

«Επιστροφή» στο σκοτεινό παρελθόν για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Σε νέες περιπέτειες βάζει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της 8ης Φεβρουαρίου 2018, με την οποία παύεται η προσωρινή διοίκηση του προέδρου Αντώνιου Αυγερινού. Η προσωρινή διοίκηση είχε αφιερώσει τη θητεία της στην εξυγίανση του Σωματείου ώστε να είναι ξανά σε θέση να ανταποκριθεί στο κρίσιμο ανθρωπιστικό του έργο, μετά την καταστροφική και σκανδαλώδη διαχείριση του Ανδρέα Μαρτίνη.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι εάν η δικαστική αυτή απόφαση αποτελέσει το εφαλτήριο για την επάνοδο του περιβάλλοντος Μαρτίνη, στη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι άνθρωποι του υπόδικου πρώην προέδρου του ΕΕΣ, σε όλη τη διάρκεια της θητείας της προσωρινής διοίκησης, προσπαθούσαν να μπλοκάρουν δικαστικά την αναμόρφωση του Σωματείου, τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού του και το άνοιγμα στην κοινωνία. Τελικά, μετά από ένα μακροχρόνιο δικαστικό σίριαλ φαίνεται πως το πέτυχαν.

Στο πραγματικό γεγονός που «πάτησε», για να φέρει σε πέρας τις επιδιώξεις του το περιβάλλον Μαρτίνη, είναι ότι η προσωρινή διοίκηση δεν είχε υλοποιήσει μία βασική της υποχρέωση: να διενεργήσει εκλογές στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ανάδειξη νέας τακτικής διοίκησης, με το νέο καταστατικό. Όμως, οι άνθρωποι που κατηγορούν την προεδρία Αυγερινού ότι απέφευγε να κάνει εκλογές, είναι οι ίδιοι που μπλόκαραν δικαστικά τη διενέργεια αρχαιρεσιών με το νέο καταστατικό. Επομένως, ήταν αδύνατη η διενέργεια εκλογών μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμη λόγω των συνεχών αναβολών. Υπενθυμίζεται ότι

Για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αρκεί να υπενθυμιστούν τα εξής:

  • Τον Απρίλιο του 2015 η διορισμένη προσωρινή διοίκηση του ΕΕΣ, συγκάλεσε Γενική Συνέλευση η οποία ενέκρινε το νέο καταστατικό.
  • Η «παλιά φρουρά» Μαρτίνη στον ΕΕΣ ξεκίνησε από τότε ένα δικαστικό αγώνα για να ακυρώσει το νέο καταστατικό, με συνεχείς προσφυγές και αίτημα την αντικατάσταση της προσωρινής διοίκησης.
  • Η θητεία της προσωρινής διοίκησης παρατεινόταν ανά εξάμηνο, καθώς δικαιωνόταν στα δικαστήρια, προκειμένου να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τις αρχαιρεσίες μόλις τελεσιδικούσε η υπόθεση, αλλά και να οργανώσει το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο του ΕΕΣ εν μέσω της προσφυγικής κρίσης.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ανδρέας Μαρτίνης βρέθηκε προφυλακισμένος για σειρά σκανδάλων όταν ήταν πρόεδρος του ΕΕΣ, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας ανέδειξε τον ρόλο του στην εκποίηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», ωστόσο οι φοβερές αποκαλύψεις δεν πτόησαν το στενό περιβάλλον του στον Ερυθρό Σταυρό.

Ως προς τις πρόσφατες αιτιάσεις κατά της προσωρινής διοίκησης, οι δυσλειτουργίες τις οποίες επικαλείται το περιβάλλον Μαρτίνη, διαψεύδονται από το γεγονός ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού εμπιστεύθηκε πλήρως τη διοίκηση Αυγερινού για τη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης από την πρώτη στιγμή. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν αρωγός της πολιτείας σε όλες τις δομές φιλοξενίας και ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου οι ανάγκες ήταν επιτακτικές και μάλιστα του ζητήθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία να αναλάβει το βάρος της διαχείρισης προσφέροντας με όλες του τις δυνάμεις ποικίλες δράσεις και οικονομικούς πόρους. Ταυτόχρονα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έφερε σε πέρας αποστολές έκτακτης ανάγκης με την αυτοθυσία των εθελοντών του, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα, ενώ παράλληλα υλοποίησε όλα τα προγράμματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων της χώρας.

Για τον κίνδυνο αποβολής του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, λόγω οφειλόμενων συνδρομών, το περιβάλλον Μαρτίνη τεχνηέντως αποκρύπτει ότι αφορά μόνο στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα υπεύθυνα όργανα της Ομοσπονδίας και δεν πρόκειται επί της ουσίας για αποβολή. Το πρόβλημα των υπέρογκων χρεών ξεκίνησε το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος Ανδρέας Μαρτίνης σταμάτησε να καταβάλλει την ετήσια συνδρομή στην Ομοσπονδία μέχρι και την αποχώρησή του. Το υπέρογκο χρέος των 2,5 εκατ. ελβετικών φράγκων που συσσωρεύθηκε μέχρι το 2015, συνέχισε να βαραίνει την προσωρινή διοίκηση Αυγερινού, η οποία μάλιστα προσπάθησε να μειώσει το οφειλόμενο ποσό. Σημειώνεται ότι η ετήσια συνδρομή είναι 330.000 ευρώ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον οργανισμό, είναι να ξαναμπεί σε έναν φαύλο κύκλο αδιαφάνειας και διαπλοκής, με την επάνοδο του παλιού καθεστώτος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η μεγαλύτερη ευθύνη, όμως, βαραίνει αυτούς που θέλουν να παρουσιάσουν το «παρελθόν» ως το «μέλλον» του ιστορικού σωματείου.

Σχετικές ειδήσεις