ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ NEWSBOMB.GR

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Διακινητές μεταναστών: Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη δράση τους - Διάλογοι «φωτιά» για τα χρήματα

Διακινητές μεταναστών: Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη δράση τους - Διάλογοι «φωτιά» για τα χρήματα
Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη δράση των διακινητών μεταναστών στην Ελλάδα.
Newsbomb.gr / Κατερίνα Ρίστα

Το Newsbomb.gr φέρνει στο φως νέα ντοκουμέντα από τη δράση του κυκλώματος μεταναστών, με 30 ανθρώπους στοιβαγμένους σε ιστιοφόρο για να περάσουν από την Ελλάδα στην Ιταλία. Διάλογοι που σοκάρουν ανάμεσα στους διακινητές και τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Tην ώρα που εντείνεται η κόντρα για τον φράχτη στον Έβρο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται ξεκάθαρος ότι η επέκταση του έργου θα ολοκληρωθεί με ή χωρίς Ευρωπαϊκά κονδύλια θωρακίζοντας τα σύνορα της χώρα μας .Ο Έβρος είναι η πρώτη επιλογή των εγκληματιών που έχουν ως μοναδικό σκοπό το χρήμα απαξιώνοντας πλήρως την ανθρώπινη ζωή. Μόνο το 2022 η ελληνική αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει την είσοδο τουλάχιστον 2.000 μεταναστών, ωστόσο οι διακινητές εκμεταλλευόμενοι τα σημεία εκείνα στον ποταμό που δεν υπάρχει φράχτης παρά μόνον κάποια αυτοσχέδια οδοφράγματα, προχωρούν σε διακινήσεις, όπως άλλωστε αποκάλυψε και η εξάρθρωση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.

Το Newsbomb.gr φέρνει στο φως και νέα ντοκουμέντα από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που αποδεικνύουν ότι ήταν πλήρως οργανωμένοι , είχαν συνεργούς σε Ευρωπαϊκές χώρες , τσιλιαδόρους σε αεροδρόμια και... διαφήμιζαν την δουλειά τους μέσω των selfies που έβγαζαν οι μετανάστες όταν έφταναν στον προορισμό τους και τις ανέβαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα τέτοιο οπτικό ντοκουμέντο κατάφερε να εξασφαλίσει και το Newsbomb.gr που ουσιαστικά δείχνει 30 μετανάστες πάνω σε ένα ιστιοφόρο που κατευθύνονται από την Ελλάδα στην Ιταλία. Οι μετανάστες βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο με τα κινητά τους με εντολή των μελών του κυκλώματος αρχικά για να προσελκύσει η οργάνωση κι άλλους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς αλλά και για να επιβεβαιωθεί η επιτυχής μεταφορά τους και να εισπράξει τα χρήματα ο διακινητής που βρίσκεται μαζί τους. Η ασφάλεια μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφερε να αποκωδικοποιήσει μηνύματα και διαλόγους ώστε να φτάσει στη σύλληψη των 41 διακινητών.

Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει κάποιες από τις επικοινωνίες των μελών που αποτυπώνουν την ...έννοια τους για γρήγορο χρήμα .

POL: Ναι τώρα έχω μιλήσει στην Τουρκία, κατάλαβες, μαζί με τους επιβάτες σου

ΜΟΚ: Ναι κατάλαβα

POL: Είναι η μεταφορά δική σου από την Τουρκία

ΜΟΚ: Ναι

POL: Πόσα μου είπες για τον κάθε ένα ;

MOK: 340 ευρώ

Οι επικοινωνίες γίνονταν κυρίως μέσω εφαρμογών ώστε να μην εντοπίζονται από τις αρχές .Κανόνιζαν το ακριβές ποσό της διακίνησης ,το σημείο συνάντησης διακινητών - μεταναστών , τον τρόπο που θα παραλάμβαναν οι μετανάστες τα διαβατήρια αλλά και πως θα κινούνταν.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ: 4.000 ευρώ ;

ΤΑΙΜ: Ναι , ναι

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ: Οκ , εντάξει , είναι συνολικά για τον μεταφορέα ;

ΤΑΙΜ: Ναι , ναι , είναι συνολικά. Πού θέλεις να πας ;

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ: Θέλω να πάω Πορτογαλία

ΤΑΙΜ: Οκ εντάξει

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ: Θα με στείλεις κατευθείαν στην Πορτογαλία ή από άλλη χώρα ;

ΤΑΙΜ: Από Ιταλία και Ισπανία

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ: Οκ , εντάξει αδερφέ .Εγώ θέλω να πάω σίγουρα .Σε 4 - 5 μέρες θέλω να φύγω

Το κύκλωμα μπορεί να είχε ως βάση του την Ελλάδα όμως είχε καταφέρει να απλώσει πλοκάμια σε Βαλκάνια και Ευρώπη .Μόλις οι μετανάστες έφταναν στην χώρα «transfer» ενημέρωναν τα μέλη κι εκείνα τους έδιναν οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ: Αδερφέ τώρα είμαστε στο Βουκουρέστι

ΠΟΛ: Και σήμερα βράδυ θα φύγεις , έχουμε μεταφορά

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ: Απόψε ;

ΠΟΛ: Ναι .Το βράδυ θα έρθει αυτοκίνητο .Με το αυτοκίνητο θα πας κατευθείαν στην Γερμανία .

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ: Στην Γερμανία ;

ΠΟΛ: Ναι, ναι .Θα μπεις στην Γερμανία .Σήμερα βράδυ θα ξεκινήσεις

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ: Με ταξί ;

ΠΟΛ: Είναι μακριά. Δεν μπορεί να πάει με ταξί τόσο μακριά. Θα είναι αμάξι. Όταν θα φτάσεις Γερμανία από εκεί θα ανέβεις στο τρένο και θα πας Γαλλία και από Γαλλία θα πας Ισπανία

Ο μετανάστης για να φτάσει στην «χώρα της ελπίδας» έδινε όσα χρήματα είχε πάνω του. Αν το ποσό ήταν ικανοποιητικό τότε ...γλίτωνε την ταλαιπωρία με τα τρένα , τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία και η διακίνηση γινόταν μέσω αεροπορικών πτήσεων. Πάντα στα αεροδρόμια ήταν ένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης το οποίο κατεύθυνε τον μετανάστη πως να ξεφύγει τον αστυνομικό έλεγχο .

FORHAD: Πήγαινε στην δεξιά. Έχει ανοίξει στα δεξιά για το boarding και να φέρεις τον SADIK.

Άγνωστος: Έχει όμως αστυνομικούς.

FORHAD: Αυτοί οι αστυνομικοί ελέγχουν για την σειρά. Το κατάλαβες τι είπα; Εσύ πήγαινε δεξιά και προχωράς.

Άγνωστος: Μας είπαν να περιμένουμε. Να περιμένω ή να φύγω;

FORHAD: Οκ άφησε το παιδί και εσύ έλα προς τα εμένα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται και για ανθρωποκτονία. Όπως προέκυψε από συνομιλίες στα κινητά τους τηλέφωνα , γυναίκα έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να περάσει στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πτώμα της το άφησαν σε σημείο του Τουρκικού εδάφους .Δεν το ανακοίνωσαν πουθενά κυρίως για να μη δυσφημίσουν τις ...ασφαλείς μεταφορές που υπόσχονταν.

Σχετικές ειδήσεις