ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα διακινητών: Εξαρθρώθηκε στο περιθώριο της κόντρας για τον φράχτη στον Έβρο

Κύκλωμα διακινητών: Εξαρθρώθηκε στο περιθώριο της κόντρας για τον φράχτη στον Έβρο
EUROKINISSI

Κύκλωμα διακινητών εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ, τη στιγμή που έχει «φουντώσει» η κόντρα για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Πώς δρούσαν οι διακινητές και εκμεταλλεύονταν την ανάγκη των ανθρώπων για ένα καλύτερο «αύριο».

Στα… χαρακώματα συνεχίζουν να βρίσκονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα του φράχτη στον Έβρο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε βέβαιος πως σε περίπτωση εκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας θα σταματήσει την επέκταση του φράχτη. Η απάντηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να έρθει. «Να χρηματοδοτήσουμε όλοι μαζί τον φράχτη, αλλά ποιος θα χρηματοδοτήσει τους δανειολήπτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής του τμήματος συνοριακής φύλαξης της Ορεστιάδας αποκάλυψε τι συνέβη τις πρώτες ώρες της 28ης Φεβρουαρίου του 2020, όταν επιχειρήθηκε υβριδική επίθεση στα σύνορα του Έβρου. «Βρεθήκαμε περίπου 30 αστυνομικοί και στρατιωτικοί με τις ασπίδες μας, απέναντι σε έναν όχλο χιλιάδων ανθρώπων. Θυμάμαι τον φόβο και την ανησυχία των παιδιών μου».

Ο φράχτης, πάντως, αναμένεται να επεκταθεί κατά 37,5 χιλιόμετρα. Μέχρι τώρα, έχουν κατασκευαστεί σχεδόν 40 χιλιόμετρα φράχτη στον Έβρο και το σχέδιο προβλέπει την επέκταση και σε άλλα σημεία της συνοριακής γραμμής Ελλάδας – Τουρκίας. Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνολικά 140 χιλιόμετρα φράχτη, που θα καλύπτει όλα τα δύσκολα περάσματα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε πως μόνο μέσα στο 2022 αποτράπηκε η είσοδος άνω των 260.000 παράνομων μεταναστών.

Τη στιγμή, πάντως, που στην Τουρκία υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η ΕΛΑΣ κατάφερε να εξαρθρώσει κύκλωμα διακινητών το οποίο είχε εκμεταλλευτεί χιλιάδες ανθρώπων που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή. Το κύκλωμα που αριθμούσε πάνω από 100 μέλη, υπολογίζεται πως είχε «περάσει» παράνομα στην Ελλάδα πάνω από 2.300 μετανάστες, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούσαν τα 9 εκατ. ευρώ.

Στο φως ήρθαν βίντεο ντοκουμέντα από τη δράση του κυκλώματος και από τον τρόπο με τον οποίο περνούσαν παράνομα τους μετανάστες από τα σύνορα.

Οι δράστες έβγαζαν πλαστά διαβατήρια και έφερναν τους μετανάστες σε διαμερίσματα – κρυψώνες στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές. Στο κεντρικό δελτίο του Star προβλήθηκε βίντεο ντοκουμέντο, το οποίο εξασφάλισε η αστυνομική συντάκτρια του Newsbomb.gr Κατερίνα Ρίστα, από τη δράση του κυκλώματος των μεταναστών.

Υπολογίζεται πως οι διακινητές είχαν περάσει στην Ελλάδα παράνομα πάνω από 2.300 μετανάστες, ενώ είχαν δημιουργήσει πάνω από 8.000 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με ελάχιστο κόστος τα 500 ευρώ για το κάθε ένα ενώ τα εργαστήρια κατασκευής των πλαστών εγγράφων ήταν πέντε σε όλη την Ελλάδα. Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν ήταν «φαλάφελ» για τον μετανάστη-πελάτη, «μάστορας» για τον κατασκευαστή των εγγράφων και «βιβλίο» για το διαβατήριο.

Το modus operandi της οργάνωσης είχε ως εξής. Ο αρχηγός έδινε όλες τις εντολές ενώ ο υπαρχηγός ήταν ο ταμίας. Τα 25 μέλη ήταν πλαστογράφοι, άλλα 28 μέλη είχαν αναλάβει τις μεταφορές αλλοδαπών με οχήματα, επτά μέλη ήταν οι εκμισθωτές των κατοικιών και τρία μέλη είχαν επωμιστεί με την ανεύρεση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών. Η ΕΛΑΣ έχει συλλάβει 41 άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 55 άτομα. Συνολικά διεξήχθησαν 102 έρευνες σε Αθήνα, Ηλεία και Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ειδήσεις