ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Άφησαν γυναίκα να πεθάνει στο κρύο - Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Άφησαν γυναίκα να πεθάνει στο κρύο - Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Δεν υπολόγιζε τίποτα η αδίστακτη συμμορία που διακινούσε μετανάστες από το εξωτερικό στην Ελλάδα- Άφησαν αβοήθητη μια γυναίκα να πεθάνει στον Έβρο

Άκρως αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που έρχονται στη δημοσιότητα, μεταξύ των μελών του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών που κατάφεραν να εξαρθρώσουν χθες Παρασκευή (31/03), oι ελληνικές Αρχές.

Η εγκληματική οργάνωση που αποτελείται από δεκάδες πρόσωπα, 40 από τα οποία έχουν ήδη συλληφθεί φαίνεται ότι εμπλέκονται σε αρπαγές αλλοδαπών, ξυλοδαρμούς, ακόμη και δολοφονίες γυναικών.

Όσον αφορά στη δράση τους , περνούσαν τους αλλοδαπούς κυρίως από χερσαία σύνορα με την Τουρκία από τον ποταμό Έβρο, στα σημεία όπου δεν υπάρχει φράχτης. Οι κινήσεις του περιγράφονται λεπτομερώς στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και ξεπερνά τις χίλιες σελίδες

Ακολουθεί συνομιλία που δημοσίευσε το MEGA:

«ZAFAR»: Πέρνα και προχώρα.
«RIPON»: Πάνω στο βουνό είναι ένα περιπολικό.
«ZAFAR»: Φαίνεται από εκεί;
«RIPON»: Έχει αναμμένα φώτα και αστυνομικούς.
«ZAFAR»: Εσάς σας βλέπει;
«RIPON»: Αν σηκωθούμε θα μας δει. Για αυτό καθόμαστε κάτω.
«ZAFAR»: Ότι θέλει ο θεός ας γίνει.
«RIPON»: Έρχεται αυτοκίνητο;
«ZAFAR»: Ναι τώρα θα έρθει σηκωθείτε όλοι.

Οι «ντομάτες», τα «φαλάφελ» και το κόστος της μετακίνησης

Η οργάνωση χρησιμοποιούσε κυρίως διαδικτυακές εφαρμογές ώστε να μην μπορούν οι αρχές ασφαλείας να ακούσουν τι ακριβώς ετοιμάζουν, ενώ οι έρευνες έδειξαν ότι είχαν οι διακινητές είχαν κώδικες ονομασίες για να μην εντοπίζονται.

Ντομάτες ή φαλαφελ έλεγαν τον παράνομο μετανάστη. Μάστορα τον πλαστογράφο. Βιβλίο η τετράδιο το διαβατήριο. Κατηγορία Α το καλό και Β της κακής ποιότητας.

«Στη Συρία έδωσα 5.500 δολάρια. 1.500 δολάρια μέχρι την Τουρκία και 4.000 από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα πέρασα από τον Έβρο. Εκεί μας παρέλαβε ένα αμάξι που μας πήγε Θεσσαλονίκη και μετά Αθήνα», ανέφερε στην κατάθεσή του μετανάστης.

Πέρα από τον Έβρο, οι διακινητές έφερναν μετανάστες από Μπαγκλαντές και Συρία αεροπορικώς στο Ελευθέριος Βενιζέλος, κάτι που κόστιζε αρκετά περισσότερο.

Όταν ήταν να φύγουν από την Ελλάδα εάν αυτό δεν γινόταν με αεροπλάνο γινόταν με οχήματα που ξεκινούσαν από Αθήνα και την Μανωλά όπου περνούσαν τα σύνορα είτε με Αλβανία είτε με Σκόπια.

«MIZANUR»: Έχω φτιάξει δρομολόγιο χωρίς ρίσκο. Θα κατέβουν στην Αθήνα, είναι με αεροπλάνο η μεταφορά.
Άγνωστος: Τότε θα μιλήσω να βρω ανθρώπους
«MIZANUR»: Ναι
«Άγνωστος»: Θα βρω πολλούς ανθρώπους
«MIZANUR»: Θα πεις ότι το ποσό είναι 10.000 ευρώ.

Μέσω facebook το κύκλωμα διαφήμιζε την αποτελεσματικότητα του και υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν περισσότεροι από 2.000 αλλοδαποί, ενώ έφτιαξαν στα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια τους 10.500 πλαστά έγγραφα, με το όφελος τους ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Στην Αθήνα τα μέλη της σπείρας στοίβαζαν κάτω από άθλιες συνθήκες τους αλλοδαπούς σε 12 διαμερίσματα.

FORHAD: Πήγαινε δεξιά έχει ξεκινήσει η επιβίβαση
Άγνωστος: Έχει αστυνομικούς.
FORHAD: Αυτοί οι αστυνομικοί ελέγχουν τη σειρά. Εσύ πήγαινε δεξιά και προχώρα.
Άγνωστος: Ο αστυνομικός κοιτάει συνέχεια εμένα. Και κοιτάει το παιδί. Νομίζω ο αστυνομικός μπορεί να τον πιάσει.
FORHAD: Όχι μην ανησυχείς.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου ταλαιπωρημένοι αλλοδαποί ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα από τους διακινητές.

«Μέσω φίλων μου έμαθα για το ξενοδοχείο που μένω στην Αριστοτέλους, πληρώνω 150 ευρώ το μήνα. Είναι πολλά παιδιά σαν και μένα. Απλά περιμένω να μου στείλουν λεφτά οι συγγενείς μου για να πάω Ολλανδία», ανέφερε ένας εκ των μεταναστών.

Άφησαν γυναίκα να πεθάνει στο κρύο

Μάλιστα, όπως αναφέρει το MEGA, οι διακινητές εγκατέλειψαν σε δύσβατο σημείο του Έβρου αβοήθητη μια γυναίκα που τελικά έχασε τη ζωή της, τον Ιανουάριο του 2023.

Μάλιστα, τα μέλη του κυκλώματος προσπάθησαν να αποκρύψουν τον θάνατο της γυναίκας, σύμφωνα με τη συνομιλία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ακολουθεί ο χαρακτηριστικός διάλογος

«ZAFAR»: Η κοπέλα πέθανε;
«RIPON»: Ναι πέθανε.
«ZAFAR»: Την έχεις δει εσύ;
«RIPON»: Την έχω αφήσει εκεί. Ούτε μιλάει ούτε κουνιέται.
«ZAFAR»: Το παιδί ήρθε σε εσάς;
«RIPON»: Ναι γύρισε σε εμάς. Οι υπόλοιποι είδαν ότι η κοπέλα έμεινε μόνη της και νομίζουν ότι γύρισε πίσω. Ότι αρνήθηκε να έρθει μαζί μας. Για αυτό το λόγο δεν θα το καταλάβει κανείς ότι πέθανε.

Σχετικές ειδήσεις