ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κύκλωμα διακινητών: Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση τους - Έβγαλαν 9 εκατ. ευρώ από τους μετανάστες

Κύκλωμα διακινητών: Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση τους - Έβγαλαν 9 εκατ. ευρώ από τους μετανάστες
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Συγκλονιστικά είναι τα ντοκουμέντα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη δράση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που δρούσε στην Ελλάδα. Πώς πέρασαν παράνομα μέσω Τουρκίας πάνω από 2.300 αλλοδαπούς και τους «διοχέτευσαν» στην Ευρώπη.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπόρων που έφερνε παράνομα μετανάστες στην Ελλάδα. Οι δράστες έβγαζαν πλαστά διαβατήρια και έφερναν τους μετανάστες σε διαμερίσματα – κρυψώνες στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές. Στο κεντρικό δελτίο του Star προβλήθηκε βίντεο ντοκουμέντο, το οποίο εξασφάλισε η αστυνομική συντάκτρια του Newsbomb.gr Κατερίνα Ρίστα, από τη δράση του κυκλώματος των μεταναστών.

Στο βίντεο φαίνονται οι μετανάστες να κατεβαίνουν από το όχημα του διακινητή, το οποίο είχε φτάσει στα σύνορα της Αυστρίας. Οι άνθρωποι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του διακινητή και τρέχουν προς την αναζήτηση ενός καλύτερου «αύριο», μιας νέας ζωής. Ο κάθε ένας από αυτούς, έχει πληρώσει από 4.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Σε άλλο σημείο του βίντεο, φαίνονται εννέα μετανάστες στοιβαγμένοι σαν… ποντίκια μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι βγαίνουν από το όχημα ακόμα και από το πορτ μπαγκάζ ενώ όλοι είχαν περάσει στην Ελλάδα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η εγκληματική οργάνωση, την οποία εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθήνας, δρούσε από το 2022 και διακινούσε μετανάστες μέσω της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια. Οι διακινητές οργάνωναν τους μετανάστες σε ομάδες και πεζή περνούσαν από τον Έβρο. Στη συνέχεια, επιβιβάζονταν σε φορτηγά ή λεωφορεία και μετακινούνταν σε ένα από τα 12 διαμερίσματα… καβάτζες, στην Αθήνα και την Ηλεία. Εκεί έμεναν κλεισμένοι μέχρι να τους παραδώσουν τα πλαστά διαβατήρια.

Από εκεί, έμπαιναν σε οχήματα που είχαν κατεύθυνση προς την Αλβανία από όπου στη συνέχεια μετέβαιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρξαν, μάλιστα, φορές όπου η διακίνηση γινόταν και μέσω αεροπορικών πτήσεων.

Μετανάστης ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Star πως το λιγότερο που πλήρωνε κάποιος ήταν 700-800 ευρώ για αυτές τις μετακινήσεις ενώ δίνοντας κάποιος 2.000 και 3.000 ευρώ εξασφάλιζε ένα πέρασμα στην Ιταλία ή τη Γερμανία.

Υπολογίζεται πως οι διακινητές είχαν περάσει στην Ελλάδα παράνομα πάνω από 2.300 μετανάστες, ενώ είχαν δημιουργήσει πάνω από 8.000 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με ελάχιστο κόστος τα 500 ευρώ για το κάθε ένα ενώ τα εργαστήρια κατασκευής των πλαστών εγγράφων ήταν πέντε σε όλη την Ελλάδα. Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν ήταν «φαλάφελ» για τον μετανάστη-πελάτη, «μάστορας» για τον κατασκευαστή των εγγράφων και «βιβλίο» για το διαβατήριο.

Το modus operandi της οργάνωσης είχε ως εξής. Ο αρχηγός έδινε όλες τις εντολές ενώ ο υπαρχηγός ήταν ο ταμίας. Τα 25 μέλη ήταν πλαστογράφοι, άλλα 28 μέλη είχαν αναλάβει τις μεταφορές αλλοδαπών με οχήματα, επτά μέλη ήταν οι εκμισθωτές των κατοικιών και τρία μέλη είχαν επωμιστεί με την ανεύρεση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών. Η ΕΛΑΣ έχει συλλάβει 41 άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 55 άτομα. Συνολικά διεξήχθησαν 102 έρευνες σε Αθήνα, Ηλεία και Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ειδήσεις