ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Τράπεζα Θεμάτων: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζητάει τα ψηφιακά ίχνη

Τράπεζα Θεμάτων: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζητάει τα ψηφιακά ίχνη

«Φως» στις κυβερνοεπιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων θα ρίξει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μετά το διήμερο πρόβλημα με το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει πιάσει ήδη δουλειά και αναζητά εκείνον ή εκείνους που τη «χτύπησαν».

Για την έρευνα έχει συσταθεί ειδική ομάδα, η οποία καλείται να εντοπίσει, να ταυτοποιήσει και να συλλάβει τον δράστη ή τους δράστες.

Αρχικά έχει ξεκινήσει να συλλέγει στοιχεία από τη βάση δεδομένων του συστήματος που χτυπήθηκε με σκοπό να βρει τα ηλεκτρονικά ίχνη τα οποία είναι αυτά που θα οδηγήσουν στο δάχτυλο εκείνο που έδωσε την εντολή.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα τότε θα πρέπει να εντοπίσουν τη διεύθυνση της έδρας που βρίσκεται ο υπολογιστής που διέσπειρε το κακόβουλο λογισμικό. Δεν αποκλείεται όμως να μιλάμε για δεκάδες υπολογιστές οι οποίο έχουν χακαριστεί και χωρίς να το ξέρουν διασπείρουν το λογισμικό και προχωρούν στην επίθεση εν αγνοία τους.

Συνήθως τέτοιες επιθέσεις προκαλούνται από έμπειρα χέρια όμως δεν αποκλείεται να πρόκειται και για κάποιο πρόσωπο που απλά αγόρασε μία έτοιμη πλατφόρμα και ξεκίνησε τη δράση.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι να βρεθεί η αρχή του νήματος, η έρευνα όχι μόνο δεν θα σταματήσει αλλά θα επεκταθεί και στο εξωτερικό.

Τράπεζα θεμάτων: Εύρεια σύσκεψη συγκάλεσε ο πρωθυπουργός

Μετά τα σοβαρά περιστατικά επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης.

Οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις