ΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζα θεμάτων: Οι Αρχές αναζητούν τα αποτυπώματα των χάκερς - Πώς στήθηκε η μεγάλη κυβερνοεπίθεση

Τράπεζα θεμάτων: Οι Αρχές αναζητούν τα αποτυπώματα των χάκερς - Πώς στήθηκε η μεγάλη κυβερνοεπίθεση
INTIME NEWS

Τράπεζα Θεμάτων: Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών έπειτα από την πρωτοφανή επίθεση χάκερς στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας - Ειδικοί εξηγούν πως οργανώθηκε η κυβερνοεπίθεση

Έρευνα για την κυβερνοεπίθεση στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων εκτελεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι που οδήγησαν στην κατάρρευση της σελίδας.

Συγκεκριμένα, η σελίδα της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και παράπλευρα συστήματα του υπουργείου Παιδείας, έγιναν στόχος «χάκερς» και δέχθηκαν συνολικά 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες του κόσμου με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ' Λυκείου .

Οι εξετάσεις εν τέλει ολοκληρώθηκαν με τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να διαμηνύουν πως οι πανελλαδικές που ξεκινούν την 1η Ιουνιού θα πραγματοποιηθούν κανονικά και με ασφάλεια.

Ωστόσο οι Αρχές έχουν ήδη κινητοποιηθεί και όπως αναφέρουν στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ΕΡΤ, να βρεθούν οι δράστες.

Οι επιτήδειοι εκτιμάται ότι χρησιμοποίησαν ένα κακόβουλο λογισμικό με το οποίο, όπως εξήγησαν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, παγιδεύουν ουσιαστικά κάποιους υπολογιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους στέλνουν απανωτά ερωτήματα, απανωτά αιτήματα στην εν λόγω ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα εκεί να υπάρξει το πρόβλημα και να μην μπορεί να ανταποκριθεί, να μη δέχεται άλλα.

Από εκεί και πέρα οι αστυνομικοί της Δίωξης,θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις διευθύνσεις, δηλαδή τις λεγόμενες IP, ούτως ώστε μέσα από να βρεθούν τα ψηφιακά αποτυπώματα που μπορεί να άφησαν οι δράστες.

Αυτό που εξηγούσαν είναι το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι στην Ελλάδα, μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο αυτό το λογισμικό, ενώ ανέφεραν επίσης ότι είτε οι δράστες μπορούν να το δημιουργήσουν μόνοι τους είτε να δώσουν από 500 ευρώ μέχρι χιλιάδες ευρώ. Για τους αστυνομικούς της Δίωξης αυτές οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται ως πιο συχνές, όμως αυτή τη φορά δημιουργήθηκε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς ήταν σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Τράπεζα Θεμάτων - Σφακιανάκης: Η επίθεση θα μπορούσε να αποφευχθεί - Η έκκληση για τις πανελλήνιες

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας, Μάνος Σφακιανάκης, αναφέρθηκε στο θέμα της κατάρρευσης της πλατφόρμας, τονίζοντας: «Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις».

Όσο για το αν μπορεί να βρεθεί από πού ξεκίνησε η επίθεση των χάκερ στην «τράπεζα θεμάτων», ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε: «Βέβαια μπορούμε να βρούμε, εφόσον καλέσουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπάρχουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί να κάνουν την έρευνά τους και να τους βρουν. Πάντοτε καλύπτουν τα ίχνη τους, πλην όμως η δίωξη είναι ένα μέτρο πιο κάτω και πάντα αυτοί βρίσκονται» και συνέχισε:

«Ο σκοπός ίσως φανεί αργότερα με κάποια προκήρυξη που θα στείλουν. Όλοι αυτοί οι χάκερς βγάζουν ανακοινώσεις». Όπως υπογράμμισε δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνορπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας έκανε έκκληση στο υπουργείο Παιδείας πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες να κάνουν άσκηση κυβερνοασφάλειας.

Απομονώθηκαν οι επιθέσεις, λένε τα υπουργεία

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν και απέκρουσαν τις επιθέσεις κατά της Τράπεζας Θεμάτων ενώ βρίσκονται σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι εξετάσεις της Γ' Λυκείου ολοκληρώθηκαν και πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια.

Η ανακοίνωση

«Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση.

Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό. Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

«Κανένα πρόβλημα για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών»

Ζήσαμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι εχθες το βράδυ ελήφθησαν επιπλέον μέτρα προστασίας του συστήματος, παρ' όλα αυτά «βρέθηκε τρόπος να τα παραβιάσουν, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί ακόμη και χθες».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών, καθώς πρόκειται για εντελώς άλλο σύστημα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι παρόμοιο, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο» είπε ο κ. Αντωνίου.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας για την κυβερνοεπίθεση

Αήθη και εναντίον της εκπαίδευσης και των μαθητών, χαρακτήρισε τη σημερινή κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης. Αναλυτικότερα, είπε πως έγιναν 165 εκατ. επιθέσεις από 114 χώρες και ότι οι μαθητές της Γ' Λυκείου όλων των σχολείων έδωσαν εξετάσεις.

Συνολικά, γνωστοποίησε ότι το 90% των μαθητών έδωσαν τις εξετάσεις τους

Ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας είχε δικλείδες ασφαλείας γι' αυτο δεν υπήρξε παραβίαση του συστήματος. Υπήρξε μια προσπάθεια ροής προσβασιμότητας, εξήγησε και πρόσθεσε ότι αποκαταστάθηκε σε λιγότερα από μία ώρα.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν για επιπλέον τρεις ώρες και ως εκ τούτου ήταν επόμενο να υπάρχει μια αργοπορία στη διαχείριση των θεμάτων, σημείωσε.

Τέλος, διαβεβαίωσε πως δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις Πανελλαδικές. «Έχουν γνώση οι φύλακες» υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις