ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Πόρος: Παραμένουν υπό κράτηση οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν για κατασκοπεία - Τους ασκήθηκε δίωξη

Πόρος: Παραμένουν υπό κράτηση οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν για κατασκοπεία - Τους ασκήθηκε δίωξη

Οι δύο Τούρκοι παρακολουθούσαν με drone ναυτική βάση στον Πόρο - Παραπέμπονται εκ νέου για ανάκριση την Παρασκευή

Δίωξη άσκησε ο ανακριτής στους δύο Τούρκους που συνελήφθησαν για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας μας στον Πόρο.

Οι δύο συλληφθέντες παραπέμφθηκαν για ανάκριση, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η κράτησή τους θα παραταθεί.

Οι δύο Τούρκοι, 58 και 48 ετών, μέχρι τώρα ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν στη χώρα μας για «τουρισμό» και σήμερα το πρωί βρέθηκαν στα δικαστήρια στον Πειραιά για να απολογηθούν

Βρέθηκαν πάνω τους ψηφιακές κάμερες

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δύο Τούρκοι πράγματι δρούσαν ως κατάσκοποι, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό, σε μια περίοδο μάλιστα αποκλιμάκωσης της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εν όψει της κρίσιμης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο Τούρκοι πράγματι τράβηξαν εναέριο βίντεο από μεγάλο ύψος -προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί- με το drone τους πάνω από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο.

Στην κατοχή τους επίσης βρέθηκαν αντικείμενα που πιστοποιούν ότι μόνο... για τουρισμό δεν ήρθαν στη χώρα μας, όπως επιμένου να ισχυρίζονται.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν τρεις ψηφιακές κάμερες καλής ανάλυσης, αλλά και ακόμα μία μικροσκοπικού μεγέθους, η οποία προφανώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπευτικούς λόγους. Επίσης, εντοπίστηκαν και δύο σκληροί δίσκοι, στους οποίους θα αποθήκευαν το ψηφιακό υλικό που θα τραβούσαν, πιθανότατα από «σημεία ενδιαφέροντος» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι αμφότεροι είχαν στην κατοχή τους διακριτικά και αυτοκόλλητα των «γκρίζων λύκων», της εθνικιστικής οργάνωσης της Τουρκίας.

Ενδιαφέρον έχει και το δρομολόγιο που ακολούθησαν, κατά δήλωσή τους. Συγκεκριμένα είπαν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου με προορισμό τη Σμύρνη κι από εκεί πέρασαν απέναντι στη Χίο.

Στον Πόρο έφτασαν στις 15 Σεπτεμβρίου το βράδυ, ενώ μετά την αεροκινηματογράφισή τους, αναχώρησαν το επόμενο πρωί για τη Μονεμβασιά. Κατά τις πρώτες ανακρίσεις, δεν έδωσαν καμία πειστική απάντηση στο ερώτημα για ποιον λόγο έκαναν τη χρήση drone.