ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Λιγνάδης: Πληρώνει 30.000 ευρώ μέχρι τις 29 Ιουλίου και βγαίνει από τη φυλακή

Δημήτρης Λιγνάδης: Πληρώνει 30.000 ευρώ μέχρι τις 29 Ιουλίου και βγαίνει από τη φυλακή
Η αποχώρηση του Δημήτρη Λιγνάδη από το Δικαστήριο
Newsbomb.gr / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Μέχρι τις 29 Ιουλίου πρέπει να καταβάλλει 30.000 ευρώ ο Δημήτρης Λιγνάδης προκειμένου να δει την έξοδο από τη φυλακή.

Φωτογραφίες/Βίντεο: Αλέξανδρος Γαστεράτος

Στο μεταξύ, ο σκηνοθέτης που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για δύο βιασμούς ανηλίκων θα επιστρέψει στο κελί των φυλακών Κορυδαλλού, μέχρι να καταβάλλει τα χρήματα που του επέβαλλε το δικαστήριο. Οι δικαστές με την ίδια απόφαση ζήτησαν να διαβιβαστούν στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τόσο τα πρακτικά της δίκης όσο και οι μηνύσεις της υπεράσπισης σε βάρος όλων των μηνυτών του Δ. Λιγνάδη και των μαρτύρων. Επιπλέον, το δικαστήριο ζήτησε από την εισαγγελία να διερευνήσει εάν έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του καταγγέλλοντα Δ. Μ σε εξουσιοδότηση που προσκομίστηκε στη δίκη από τον δικηγόρο του. Υπενθυμίζεται, ότι ο Δ.Μ. είναι ο άντρας που δεν εμφανίστηκε ποτέ στη δίκη για να καταθέσει και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του.

Με απόφαση του το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να επιστραφεί στον Δ. Λιγνάδη το κινητό του και του λαπ τοπ του, ενώ του αφαίρεσε ομόφωνα το χρόνο της προφυλάκισης του από την ποινή που του επέβαλλε. «Έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε έφεση» είπε απευθυνόμενη στο Δημήτρη Λιγνάδη η πρόεδρος και η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

Σε δηλώσεις έξω από τη δικαστική αίθουσα, του ο συνήγορος του ηθοποιού Αλέξης Κούγιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με βάση τις ψήφους των μελών του ΜΟΔ επί της ενοχής φαίνεται ότι ο εντολέας του «κατά την κρίση των τακτικών δικαστών είναι αθώος», αλλά και πως «αποδυκνειεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος και ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε πως είναι κατασκευασμένη η υπόθεση».

Στον αντίποδα, η συνήγορος των δυο θυμάτων για τα οποία καταδικάστηκε ο σκηνοθέτης, Μαρία Κουρτέση δήλωσε πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές και συνέστησε ψυχραιμία καθώς εκκρεμεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και η έφεση της υπόθεσης. Ο συνήγορος των άλλων δύο καταγγελοντων, για τους οποίους αθωώθηκε ο Λιγνάδης, Γιάννης Βλάχος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης ως προς το αθωωτικό σκέλος της απόφασης, θέμα που θα κριθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η αποχώρηση του Δημήτρη Λιγνάδη έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ υπήρξαν εκ νέου αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένο πλήθος σε βάρος του.

Δημήτρης Λιγνάδης: Εκτός φυλακής ο σκηνοθέτης που κρίθηκε ένοχος για βιασμό - Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψηφουσών 2 ενόρκων και μια συνέδρου που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 3 φορές το μήνα και εγγύηση 30.000 ήταν όροι που του επιβλήθηκαν ομόφωνα.

Νωρίτερα, την ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας. Η απόφαση ελήφθη πλειοψηφία (4-3), με την πρόεδρο, μια σύνεδρο και έναν ένορκο να ζητούν ποινή 11 ετών.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να μην του δοθεί αναστολή μέχρι την έφεση. «Να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση γιατί είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο» σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Εν τέλει, η πρόταση του εισαγγελέα δεν έγινε δεκτή και δόθηκε η αναστολή. Αυτό είχε, μάλιστα, σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από ανθρώπους που ήταν στο δικαστήριο για την ανακοίνωση της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη. «Ντροπή», ήταν η λέξη που φώναζαν οι περισσότεροι έξω από τον χώρο.