ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ένοχος ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας - Τι αποφάσισε το Ειδικό δικαστήριο

Ένοχος ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας - Τι αποφάσισε το Ειδικό δικαστήριο
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο Νίκος Παππάς κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος και ο Χρήστος Καλογρίτσας ένοχος για συνεργεία στο ίδιο αδίκημα.

Την ενοχή του πρώην υπουργού επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα αποφάσισε ομόφωνα το Ειδικό Δικαστήριο.

Οι 13 ανώτατοι δικαστές ανακοίνωσαν πριν από λίγο την απόφαση τους για την υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 και έκριναν ένοχο το Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος και τον επιχειρηματία για συνεργεία στο ίδιο αδίκημα, με αναγνώριση στον δεύτερο της συνδρομής του στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Η εισαγγελική πρόταση

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 4/2022 βούλευμα καταλογίστηκε ποινική ευθύνη και των δύο κατηγορουμένων για την οργάνωση και τους χειρισμούς στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και περί εικονικής συμφωνίας του με την εταιρία CCC.

Πάντως, η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή δεν είχε εντοπίσει καμία παρέμβαση του Νίκου Παππά και είχε προτείνει την αθώωση του κατά την αγόρευση της. «Καμία επέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα μεροληψίας προς τον Καλογρίτσα δεν έγινε από τον υπουργό. Δεν έγινε καμία νομοθετική παρέμβαση. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης» ανάφερε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε πως ο τότε υπουργός δεν όφειλε να μεριμνήσει για τον έλεγχο της εταιρίας Καλογρίτσα.

Σχετικά με τον Χρήστο Καλογρίτσα, η εισαγγελική λειτουργός είχε σημειώσει ότι «το συμφέρον του κατηγορουμένου επιχειρηματία ήταν να ανατρέψει με οποιονδήποτε νομικό και δικαστικό τρόπο την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για την καταβολή των 3 εκ. ευρώ στην CCC. Όμως, δεν υπάρχει κανένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο η έγγραφο που να συνδέει Καλογρίτσα, Παππά και CCC». Αναφορά έκανε και στη γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή, λέγοντας πως «δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η και έπεσε σε αντιφάσεις στα περί ροής χρημάτων».