ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κύκλωμα εκβιαστών: Ποινική δίωξη στους επτά συλληφθέντες

Κύκλωμα εκβιαστών: Ποινική δίωξη στους επτά συλληφθέντες

Πρόκειται για επτά άτομα τα οποία συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική, έπειτα από επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για επτά κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις σε βάρος των επτά συλληφθέντων, που φέρονται ως μέλη κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε κυρίως στα νότια προάστια, προχώρησε η εισαγγελία της Αθήνας.

Οι επτά κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι κατά περίπτωση με τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβη, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παραβίασης του νόμου περί όπλων και της αντίστασης.

Μετά την άσκηση δίωξης οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε ανακριτή για να απολογηθούν.

Παράλληλα, έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης για την ίδια υπόθεση.

Εμπλοκή αστυνομικών εξετάζει η ασφάλεια

Συνολικά συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Newsbomb.gr εξετάζεται και η εμπλοκή αστυνομικών με την ασφάλεια να συνεχίζει τις έρευνες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ένα μέλος της οργάνωσης φέρεται να τράπηκε σε φυγή όταν αντίκρισε τους αστυνομικούς. Ωστόσο, άμεσα ακινητοποιήθηκε παρότι αντιστεκόταν με κλωτσιές και γροθιές, ενώ έτερο μέλος συνελήφθη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων στα Χανιά.

Εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων για να παρέχουν προστασία προκαλώντας σωματικές βλάβες

Αναφορικά, δε, με τον τρόπο δράσης τους φαίνεται πως τα μέλη της εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με το πρόσχημα «παροχής προστασίας» και της «κατά παραγγελίας και έναντι αμοιβής», προκαλώντας επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες σε άτομα, εισπράττοντας χρηματικά ποσά.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι δράστες απαιτούσαν από τα θύματά τους να απευθύνονται στους ίδιους «για την διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος» - τακτική που ουσιαστικά αντικαθιστά το ρόλο των εκ του νόμου αρμόδιων διωκτικών Αρχών.

Οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές και αυτό που σίγουρα τους χαρακτηρίζει είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις διακρίνονταν από σκληρότητα, αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εννιά (9) οικίες των μελών της οργάνωσης καθώς και σε εννιά (9) οχήματα, τα οποία αποτελούν μέσα τέλεσης των έκνομων ενεργειών τους (τέσσερις (4) μοτοσικλέτες και πέντε (5) αυτοκίνητα) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά :

  1. πλήθος ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα οποία τα φορούσαν κατά τη διάρκεια των περιστατικών/αδικημάτων,
  2. 8 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
  3. 3.860 ευρώ,
  4. 2 αλεξίσφαιρα,
  5. 31 κυνηγετικά φυσίγγια,
  6. κυνηγητικό όπλο,
  7. σουγιάς,
  8. σιδερογροθιά,
  9. αναδιπλούμενο μαχαίρι,
  10. ζευγάρι χειροπέδες,
  11. ενέσεις περιέχουσες αναβολική ουσία άγνωστης μάρκας 2,5 ml,
  12. φιαλίδια περιέχοντα αναβολικές ουσίες,
  13. 41 δισκία αναβολικών ουσιών καθώς και
  14. ατζέντες - ημερολόγια με σημειώσεις που αφορούσαν την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο των ερευνών σχηματίσθηκε δικογραφία και σε βάρος ενός ακόμη ατόμου για υπόθαλψη εγκληματία.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι και το γεγονός ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 9 συνολικά περιπτώσεις εκβίασης με κατά περίπτωση επιθέσεις σε βάρος καταστηματαρχών ενώ διακριβώθηκε η «παροχή προστασίας» από τα μέλη της οργάνωσης σε 9 καταστήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.