ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εκλογές 2023: Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή Εμφιετζογλου για τις προηγούμενες εκλογές

Εκλογές 2023: Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή Εμφιετζογλου για τις προηγούμενες εκλογές
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ως απαράδεκτη απέρριψε το Συμβούλιο της Επικράτειας την. αίτηση του κόμματος «Πατριωτική Ένωση- Πρόδομος Εμφιετζόγλου» με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου που είχε ως αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή του στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Η αίτηση απορρίφθηκε ως απαράδεκτη καθώς κρίθηκε ότι αρμόδιο για τα εκλογικά θέματα είναι μόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και όχι το ΣτΕ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν στην υπ΄αριθμ. 1088/2023 απόφασή τους, ότι η αμφισβήτηση απόφασης του Αρείου Πάγου, όταν αυτή εκδίδεται κατά την προεκλογική περίοδο, δημιουργεί εκλογική διαφορά, η επίλυση της οποία υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΑΕΔ.

Μάλιστα, οι δικαστές επικαλούμενοι νομολογία του ΑΕΔ, εξηγούν ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «οι οποίες επιλύουν διαφωνίες για τη χρήση ονόματος ή εμβλήματος πολιτικού κόμματος, εντός ή εκτός της προεκλογικής περιόδου, δεν υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, διότι είναι πράξεις δικαστικής και όχι διοικητικής αρχής».