ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Προσέφυγε στο ΣτΕ το κόμμα Εμφιετζόγλου για τον «αποκλεισμό» του από τις εκλογές

emfietzoglou
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI

Με την αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε ζητείται η ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία δεν του επετράπη να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές

Την ακύρωση της απόφασης του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία «αποκλείστηκε» από την κάθοδο στις εκλογές της 21ης Μαΐου ζητά με αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείαςτο κόμμα «Πατριωτική Ένωση- Πρόδομος Εμφιετζόγλου».

Υπενθυμίζεται, ότι το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου αποκλείστηκε από τον Άρειο Πάγο με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας ως σήμα του κόμματος, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.

Με την αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε ζητείται η ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία δεν του επετράπη να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές, αλλά και η απόφαση του ίδιου Τμήματος του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε η ένσταση ανακλήσεως και επανεξετάσεως της απόφασης ανακήρυξης των κομμάτων (δηλαδή της πρώτης απόφασης 1/2023).

Στην αίτηση αναφέρεσαι ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και στον εκλογικό νόμο, ενώ γίνεται λόγος για κακή συγκρότηση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αποφάσισε την ανακήρυξη των κομμάτων.

Σύμφωνα με το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, ο αποκλεισμός ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία αποτελεί επαχθέστατη κύρωση χωρίς να προβλέπεται από το νομοθέτη δυνατότητα θεραπείας, δηλαδή να μπορεί το κόμμα να υπερασπιστεί ενώπιον του Αρείου Πάγου τον εαυτό του, παρά την επαπειλούμενη απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές, αλλά ούτε έχει το δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως που κατοχυρώνει το άρθρο 20 του Συντάγματος και η ΕΣΔΑ.

Για το ζήτημα της συγκρότησης της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου - ζήτημα για το οποίο παραιτήθηκε ο αρεοπαγίτης Χρήστος Τζανερρίκος-, στην αίτηση αναφέρεσαι πως η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη, με αποτέλεσμα την παραβίαση της άρσης της δίκαιης δίκης που προβλέπεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την ΕΣΔΑ.