ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νίκος Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά του βουλεύματος που τον έβγαλε εκτός φυλακής

Νίκος Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά του βουλεύματος που τον έβγαλε εκτός φυλακής

Η πόρτα της φυλακής άνοιξε την Μεγάλη Πέμπτη για τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο έπειτα από σχετικό βούλευμα δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Στην άσκηση έφεσης κατά του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου που έδειξε στο Νίκο Μιχαλολιάκο την έξοδο από τη φυλακή προχώρησε ο αντεισαγγελέας εφετών Λαμίας Νικήτας Θεολογίτης.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε 13 έτη κι 6 μήνες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, έχει επιδείξει κακή διαγωγή με βάση δημοσιεύσεις του στο διαδίκτυο υπέρ της Οργάνωσης που έχουν άμεση σχέση με τη σε βάρος του καταδικαστική απόφαση. Μάλιστα, ο εισαγγελέας σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων εγκλημάτων, δεδομένης της διαγωγής που έχει επιδείξει στη φυλακή.

Πλέον, τον τελικό λόγο έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Πώς βρέθηκε εκτός φυλακής

Η πόρτα της φυλακής άνοιξε την Μεγάλη Πέμπτη για τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο έπειτα από σχετικό βούλευμα δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Με το βούλευμα 121/2024 το δικαστικό συμβούλιο έδειξε στον Νίκο Μιχαλολιάκο την έξοδο από τη φυλακή επιβάλλοντας του τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την Αττική, της παραμονής του σε συγκεκριμένο μέρος, της εμφάνισης του μια φορά του μήνα στο ΑΤ της Πεύκης και της απαγόρευσης συνάντησης με συγκατηγορούμενους του για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός που μελέτησε την αίτηση είχε αντίθετη άποψη για την αποφυλάκιση, εξηγώντας πως αν και τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου, δεν πληρούσε τις ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου, αφού δεν υπάρχει μεταμέλεια του κατηγορουμένου. Από την άλλη πλευρά, το δικαστικό συμβούλιο που εξέτασε την αίτηση διαφοροποιήθηκε εξηγώντας πως τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του, καθώς πρόκειται για πρωτοδίκως καταδικασμένο και είναι σε ισχύ το τεκμήριο αθωότητας.

Στην περίπτωση του αρχηγού και καταδικασμένου ως διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του άρθρου 105 του προϊσχύσαντος ΠΚ (όπως ίσχυε μέχρι την 1η.7.2019). Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε στις 22 Οκτωβρίου 2010 σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών, ενώ είχε ήδη προφυλακιστεί για 18 μήνες. Η πραγματική έκτιση της ποινής του θα έληγε στις 30.4.2032 ενώ το 1/3 συμπληρώθηκε στις 30.8.2023.

Ο καταδικασμένος αρχηγός των Χρυσαυγιτών μέχρι σήμερα έχει εκτίσει ποινή 4 ετών και 9 μηνών, ενώ του αναγνωρίζεται πλασματική έκτιση επιπλέον 3 ετών και 25 ημερών καθώς είναι άνω των 65 ετών και έχει νοσηλευθεί και για διάστημα άνω των 4 μηνών. Κατά συνέπεια συνολικά έχει συμπληρώσει τα 3/5 έκτισης (των 13 ετών) στις 23.01.2024.