ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Προσφυγή των σωματείων εργαζομένων στα μεταλλεία Χρυσού

ΣτΕ: Προσφυγή των σωματείων εργαζομένων στα μεταλλεία Χρυσού

Προσφυγή κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα τοπικά σωματεία εργαζομένων της Χαλκιδικής αλλά και του χώρου μεταλλείων ζητώντας ουσιαστικά να συνεχιστούντα έργα εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Αναλυτικότερα, η προσφυγή έγινε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, το Σωματείο Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων της Εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ-Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. «Η Αγία Βαρβάρα» και το Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων της ζητούν να ακυρωθούν ως παράνομες:

  1. Η από 26.2.2015 απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, κ.λπ. με την οποία ανακλήθηκε η από 8.10.2014 θεώρηση της αρχιτεκτονικής και ηλεκρομηχανολογικής μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών,
  2. Η από 2.3.2015 απόφαση της Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση χορήγησης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού του υποέργου μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών,
  3. Το από 25.2.2015 σήμα του δασάρχη Αρναίας (που εκδόθηκε μετά από ηλεκτρονικό έγγραφο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) με το οποίο διατάσσεται η διακοπή των εργασιών υλοτόμησης σε έκταση 300 στρεμμάτων στις Σκουριές.

Στις προσφυγές τους οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι από την κατάργηση των επίμαχων αποφάσεων επέρχεται απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα δεν είναι και νόμιμες.

Ειδικότερα, αν αναφορικά με την αρχιτεκτονική και ηλεκρομηχανολογική μελέτη επισημαίνεται ότι η ανάκλησή της είναι παράνομη, καθώς γίνεται χωρίς την διαπίστωση κάποιας παρανομίας, αλλά χάριν επανελέγχου, ενώ η ανάκλησή της έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης για την μονάδα εμπλουτισμού των μεταλλείων.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η επίμαχη ανάκληση παραβιάζει «τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης».

Ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τις υλοτομικές εργασίες υποστηρίζεται ότι το σχετικό σήμα που σταματά την υλοτόμηση είναι παράνομο και εκδόθηκε «κατά πλάνη περί τα πράγματα».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις