ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Φαλτσιανί: Έδωσε στοιχεία στους εισαγγελείς, όχι όμως ονόματα!

Φαλτσιανί: Έδωσε στοιχεία στους εισαγγελείς, όχι όμως ονόματα!

Πολύτιμα στοιχεία σε κλιμάκιο τεσσάρων Ελλήνων εισαγγελέων - αλλά χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα - έδωσε ο άλλοτε υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί, που υπέκλεψε αρχεία της με μεγαλοκαταθέτες και λογαριασμούς.

ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ HSBC ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Η κατάθεση Φαλτσιάνι, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (11/09/2015) στο Παρίσι, θεωρείται άκρως σημαντική και «κλειδί» για τις έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης, σχετικά με την λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φαλτσιανί έδωσε στους Έλληνες εισαγγελείς σημαντικές πληροφορίες για τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς καταθετών της τράπεζας στην οποία εργάστηκε, όχι όμως ονόματα πολιτικών ή άλλων προσώπων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε διακίνηση «μαύρου» ή αφορολόγητου χρήματος.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι κινήσεις των λογαριασμών που δόθηκαν από τον Φαλτσιανί και άλλες τραπεζικές πληροφορίες για Έλληνες καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ απαιτούν χρόνο για να αποκαλύψουν ενδεχομένως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, που βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών για «μαύρο» χρήμα τα τελευταία χρόνια.

Υπό απόλυτη μυστικότητα

Η κατάθεση Φαλτσιανί από το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων, στο οποίο μετείχε προσωπικά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος οργανώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο ερευνών που διενεργούν για τις υπόγειες διαδρομές καταθετών της λίστας Λαγκάρντ.

Το ραντεβού Φαλτσιανί με τους Έλληνες εισαγγελείς «κλείδωσε» πριν από μερικές ημέρες, μετά από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ η αποστολή του κλιμακίου στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ενημερωθεί για τη μετάβαση στο Παρίσι των εισαγγελέων, κάτι που δεν είθισται, ειδικά όταν πρόκειται εισαγγελείς να μεταβούν στο εξωτερικό.

Αφορμή, πάντως, για την εξέταση Φαλτσιανί, που ενδεχομένως να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για τις περαιτέρω έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, αποτέλεσε η διαβίβαση καταγγελιών προς την Εισαγγελία από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι εν λόγω καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ, και διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη «μαύρου» ή αφορολόγητου χρήματος με απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα.

Οι έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ απασχολούν πάντως και τους οικονομικούς εισαγγελείς, Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τους ελέγχους για αφορολόγητο και «μαύρο» χρήμα.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Ιωάννης Δραγάτσης είχε καλέσει, με την ιδιότητα του υπόπτου, τον δικηγόρο, Σταύρο Παπασταύρου, που είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να δώσει εξηγήσεις για τη λίστα Λαγκάρντ.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση εμπλοκής του κ. Παπασταύρου σε λογαριασμό ύψους 5,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC, που περιλαμβάνεται στο υλικό της «λίστας Λαγκάρντ».

Σχετικές ειδήσεις