ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χαλκιδική: Καταδίκη 12 ατόμων για το κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων

Χαλκιδική: Καταδίκη 12 ατόμων για το κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων

Ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση δύο ετών και φτάνουν την κάθειρξη των 16 ετών, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε 12 άτομα που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εμπλοκή στο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εγκληματική οργάνωση εκτιμάται ότι παρήγαγε και προώθησε σε αγορές της δυτικής Ευρώπης, πάνω από 20 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από απώλεια φόρων, φαίνεται ότι ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ.

Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 ετών και 4 μηνών (από 21 έτη πρωτοδίκως) σε 59χρονο πρώην ιδιοκτήτη εταιρίας σεκιούριτι, που χαρακτηρίστηκε ως «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν σε δύο πρώην αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στην οργάνωση.

Πρόκειται για τον τότε διοικητή του Τμήματος Κασσάνδρειας που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6,5 ετών και τον τότε διοικητή Ασφάλειας Πολυγύρου που τιμωρήθηκε με φυλάκιση 5 ετών και 8 μηνών. Οι δύο τελευταίοι πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 9 και 8 ετών, αντίστοιχα.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστήριο κάθισαν τρία ακόμη άτομα, τα οποία, όμως, αθωώθηκαν και μεταξύ αυτών είναι δυο αστυνομικοί.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται ένα περίπου χρόνο πριν την εξάρθρωση του κυκλώματος, μετά από πληροφορία που έφτασε στις ελληνικές διωκτικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός παράνομου φορτίου τσιγάρων στη Γερμανία. Οι πολύμηνες έρευνες που περιελάμβαναν και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οδήγησαν τις Αρχές στη Χαλκιδική. Το κύκλωμα είχε στήσει εργοστάσιο στη Σίβηρη το οποίο όμως καταστράφηκε ύστερα από φωτιά, ενώ λίγο καιρό αργότερα στήθηκε δεύτερο εργοστάσιο σε αγροτική περιοχή της Νέας Φώκαιας, που όμως λειτούργησε μία μέρα, διότι ακολούθησε η έφοδος των αστυνομικών.

Σχετικές ειδήσεις