ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη των 8 Τούρκων: Το χρονικό της ιστορικής απόφασης

Δίκη των 8 Τούρκων: Το χρονικό της ιστορικής απόφασης

Με ένα βροντερό «όχι» στο αίτημα της Τουρκίας ο Άρειος Πάγος -σε μια δύσκολη για τη Δικαιοσύνη περίοδο- έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα.

Ύστερα από αλλεπάλληλες διασκέψεις, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας με μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε ιστορικής σημασίας και ορόσημο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, απέρριψε ομόφωνα τα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση των 8, οι οποίοι κατηγορούνται από την τουρκική Δικαιοσύνη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και συγκεκριμένα για απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος, απόπειρα κατάλυσης του Κοινοβουλίου, αλλά και αρπαγή ελικοπτέρου διά της βίας.

Το σκεπτικό των 15 αρεοπαγιτών (σ.σ. τόσα ήταν τα μέλη των τριών Ποινικών Τμημάτων υπό διαφορετικές συνθέσεις) συμπυκνώθηκε σε μόλις μια παράγραφο που ανέγνωσε στους Τούρκους αξιωματικούς -μέσω διερμηνέως- η πρόεδρος της μιας σύνθεσης, σύμφωνα με την οποία : «Η πιθανότητα, με βάση όλα όσα αναφέρονται, ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητούμενων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι της υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού».

Με άλλα λόγια οι Έλληνες δικαστές αφού ζύγισαν πραγματικά περιστατικά (βίντεο που δείχνουν το λιντσάρισμα πολιτών και στρατιωτικών, απολύσεις και διώξεις δικαστών, καταγγελίες περί βασανισμών), κανόνες δικαίου και νομικά επιχειρήματα επίσημων φορέων για το «πάγωμα» εκ μέρους της Τουρκίας ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δέχθηκαν πως προκύπτει ότι υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανισμό, απάνθρωπη-εξευτελιστική μεταχείριση και να μην έχουν δίκαιη δίκη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την δίκη των 8 τούρκων στρατιωτικών

Οι Τούρκοι αξιωματικοί εμφανώς συγκινημένοι άκουσαν με ανακούφιση την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση (κατά την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να έχει -διά του υπουργού Δικαιοσύνης- τον τελευταίο λόγο), ενώ ο συνήγορός τους, καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη». Και για τους 8 ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, αν δεν κρατούνται για άλλον λόγο. Ωστόσο, εν όψει των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής είχε ζητήσει 6μηνη κράτησή τους, (έχουν ήδη εκτίσει 3 μήνες), ενώ η νομοθεσία επιτρέπει την κράτηση έως 18 μήνες για λόγους εθνικού ή δημοσίου συμφέροντος, αλλά και λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων.

Για την ιστορία στις συνθέσεις των τριών Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου, υπό τους αντιπροέδρους Χρ. Παρασκευά και Γ. Σακκά, συμμετείχαν οι αρεοπαγίτες, Μ. Γαλάνη, Α. Αλειφεροπούλου, Δ. Χονδρογιάννης, Γ. Αναστασάκος, Δ. Μπιτζούνη, Α. Πελεκάνος, Α. Παναγιώτου, Χ. Βρυνιώτης, Ι. Μαγγίνας, Β. Καπελούζος, Δ. Γεώργας, Δ. Τζιούβας, Γ. Παπαηλιάδης, Μ. Γκανιάτσου , και οι αντεισαγγελείς ΑΠ Ν. Παντελής, Χ. Βουρλιώτης, Β. Θεοδώρου.

Υπενθυμίζεται ότι της ιστορικής απόφασης του Αρείου Πάγου προηγήθηκαν τρεις δίκες στο Εφετείο και εκδόθηκαν ισάριθμες αντιφατικές αποφάσεις. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εφετών, με διαφορετικές συνθέσεις, αποφάσισε για πέντε από τους οκτώ αξιωματικούς τη μη έκδοσή τους και για τρεις την έκδοσή τους. Οι υποθέσεις οδηγήθηκαν έτσι προς οριστική κρίση στον Άρειο Πάγο, καθώς προσέφυγαν τόσο οι τρεις Τούρκοι που είχε αποφασιστεί η έκδοσή τους, αλλά και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, ο οποίος είχε την άποψη ότι η κρίση των δύο συμβουλίων που απέρριπταν την έκδοση ήταν εσφαλμένη.

Σχετικές ειδήσεις