ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίωξη και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του

Δίωξη και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ στο ζευγάρι επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Δένουν «χειροπόδαρα» το ζεύγος Παπαντωνίου οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας μας καθώς σε βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δίωξη ασκείται μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του κ.Παπαντωνίου. Εάν, δηλαδή, η περιουσία του πρώην υπουργού είναι «καθαρή» ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού του κ.Παπαντωνίου στη λίστα Μπόργιανς. Είναι ο ένας από τους 3 λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές Αρχές.

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα και το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών, εντός 15 ημερών, θα επικυρώσει ή όχι τον περιοριστικό όρο.

Το εισαγγελικό πόρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ.Παπαντωνίου και της κα Κουράκου παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους και το τίμημα για την αγορά 4 ακινήτων (είναι μέσα και το πουλημένο της Σύρου).

Οι εισαγγελείς έκριναν πως προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι καταθέσεις – αγορές (αν όχι όλες, κάποιες από αυτές) να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά και όχι από μία ενδεχόμενη φοροδιαφυγή καθώς Παπαντωνίου – Κουράκου είναι αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούν δηλαδή κάποια πχ επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.

Ο λογαριασμός στη Λίστα Μπόργιανς είναι περίπου 3 εκατ ευρώ του 2006.

Είχε προηγηθεί δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατόπιν σχετικής εντολής της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Η δέσμευση αφορά στο σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά, το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς εντός της χώρας. Η δέσμευση έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για «δωροδοκίες» σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και της προκαταρκτικής εξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας από τον κ.Παπαντωνίου.

Νωρίτερα, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του δεν κατάφεραν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για το ποσό του 1.923.000 ευρώ το οποίο βρίσκεται σε 46 διαφορετικούς λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελλάδος.


Σχετικές ειδήσεις