ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο Άρειος Πάγος «ξεμπλόκαρε» τη δόση - Αναίρεσε το βούλευμα για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Ο Άρειος Πάγος «ξεμπλόκαρε» τη δόση - Αναίρεσε το βούλευμα για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Στην αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη 3 μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαρ. Βουρλιώτης.

Μετά τους εκβιασμούς των τοκογλύφων δανειστών για το θέμα τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν ήταν τρείς Ευρωπαίοι τεχνοκράτες. Η εμπλοκή αυτή άλλωστε ήταν ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, όπως διαφάνηκε από τη σκληρή στάση που κράτησαν οι ευρωπαίοι στο πρόσφατο Eurogroup.

Η δημοσιοποίηση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη προκάλεσε εκνευρισμό, καθώς επισημάνθηκε πως ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μελη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπως είχε ψηφιστεί παλαιότερα και για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Η αναίρεση του βουλεύματος αναμένεται να οδηγήσει και στο ξεκλείδωμα της δόσης που περιμένει η χώρα, καθώς οι Ευρωπαίοι σε όλους τους τόνους είχαν διαμηνύσει πως αυτό αποτελεί περίπου «προϋπόθεση» για την καταβολή της.

Το σκεπτικό

Μετά το βούλευμα παραπομπής κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη αίτηση για άσκηση αναίρεσης κατά του υπ’ αριθμ. 999/2017 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται οι έξι εμπειρογνώμονες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Ο κ. Βουρλιώτης άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης». Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται προφανώς στη διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Η αναίρεση αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Οι συνήγοροι είχαν προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετικές ειδήσεις