ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στο εδώλιο τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

Ξανά στο εδώλιο τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

Στο εδώλιο θα καθίσουν και πάλι τα 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, την περίοδο 2013-2014.

Όπως είναι γνωστό οι τρεις είναι Έλληνες και οι άλλοι τρεις ξένοι τεχνοκράτες για τους οποίους είχαν προκληθεί οξείες αντιδράσεις εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και κυρίως από τους θεσμούς.

Μάλιστα, κατόπιν σχετικής απαίτησης των θεσμών είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο αξιολόγησης η επέκταση του ακαταδίωκτου και για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, πλην όμως η ρύθμιση αυτή δεν μπορούσε να καταλάβει μία εκκρεμή δίκη.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας με βούλευμά τους (ύστερα από την αναίρεση του πρώτου βουλεύματος) προχώρησαν στην επιτρεπτή μεταβολή της αρχικής κατηγορίας από απιστία σε απλή συνέργεια σε απιστία. Αυτό μεταφράζεται σύμφωνα με νομικούς κύκλους στο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αναγνώρισαν ότι η απόφαση για τη διαχείριση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα οποία όμως, με τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου είχε προβλεφθεί το ακαταδίωκτο, ενώ δεν ίσχυσε το ίδιο και για τα μέλη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που φέρονται να συνήργησαν στην απόφαση κρίνοντας τις επίμαχες συμβάσεις ως επωφελείς.

Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά στο… δικαστικό παράδοξο να παραπέμπονται σε δίκη οι φερόμενοι ως απλοί συνεργοί αξιόποινης πράξης, για την οποία οι φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί έχουν μείνει με νομοθετική ρύθμιση στο απυρόβλητο.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή είχε ασκηθεί αναίρεση από τον Άρειο Πάγο και ως εκ τούτου ο φάκελος επέστρεψε στο Εφετείο για την έκδοση νεώτερου βουλεύματος.

Σχετικές ειδήσεις