Το Newsbomb στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το αίτημα για επαναλειτουργία πιο επιτακτικό από ποτέ
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Newsbomb στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το αίτημα για επαναλειτουργία πιο επιτακτικό από ποτέ

Έχουν περάσει 180 χρόνια από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και περίπου μισός αιώνας από το βίαιο κλείσιμό της, στην προσπάθεια των τουρκικών αρχών να ξεριζώσουν όσα περισσότερα κατάλοιπα μπορούν, από τη χριστιανική πίστη και την κληρονομιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στην Ανατολία.

Ήταν το 1844 όταν ο Πατριάρχης Γερµανός ∆’ ίδρυσε τη Θεολογική Σχολή σε ένα «ευλογημένο» μέρος, στον καταπράσινο ύψωμα του λόφου της Ελπίδος, στη Χάλκη, του εμβληματικού αυτού Πριγκιπόνησου.

Μέχρι το 1971, η σχολή αποτελούσε σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία και όχι μόνο, με εκατοντάδες θεολόγους, ιερείς, επισκόπους και πατριάρχες (όπως ο Βαρθολομαίος), Έλληνες και ξένους, να αποφοιτούν.

Όπως γράφει ο Πρέσβης ε.τ. Αλέξης Αλεξανδρής σε παλαιότερο άρθρο του: «Τόσο κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου αλλά και για 48 χρόνια από το 1923 έως το 1971 επί τουρκικής δημοκρατίας, το θεολογικό αυτό φυτώριο προσέφερε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη Ρωμιοσύνη, στον οικουμενικό Ελληνισμό αλλά και γενικότερα στην Ορθοδοξία 930 αποφοίτους. Από αυτούς οι 343 έγιναν αρχιερείς και 12 εξ αυτών αναδείχθηκαν Οικουμενικοί Πατριάρχες, δύο Πατριάρχες Αλεξανδρείας, δύο Αντιοχείας, τέσσερις Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και ένας Αρχιεπίσκοπος Τιράνων».

Το αίτημα για επαναλειτουργία της, έπειτα από το κλείσιμό της, παραμένει διαρκές και επιτακτικό, όχι μόνο από τον Ελληνισμό, αλλά και από τον διεθνή παράγοντα, αποτελώντας και «αγκάθι» στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Οι υπάρχουσες συνθήκες ωστόσο, και η πολιτική ριζοσπαστικοποίησης του Ερντογάν, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ελπίδα για κάτι τέτοιο.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην εμβληματική Θεολογική Σχολή και σας παρουσιάζει τις υπέροχες εγκαταστάσεις, όσο και το πανέμορφο φυσικό τοπίο, με θέα στην Κωνσταντινούπολη. Ελάχιστοι άνθρωποι παραμένουν εκεί και κρατούν «ζωντανή», συμβολικά έστω, την σπουδαία κληρονομιά της.

Η σχολή αναβιώνει σε ορισμένες περιπτώσεις από διεθνή συνέδρια όπως το πρόσφατο 2ο Διεθνές Συνέδριο Eco Ευ Ζην: «Οικογένεια και Περιβάλλον: Πυλώνες Κοινωνικού Πολιτισμού», ενώ είναι επισκέψιμη για τους πολίτες.

Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσιo της Αγίας Τριάδoς, που διαθέτει κάποιες σπάνιες εικόνες, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, καθώς και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή σπάνιων βιβλίων, περιοδικών και χειρογράφων. Αυτή την περίοδο μάλιστα λαμβάνει χώρα η ψηφιοποίηση αυτού του πολύτιμου αρχείου.

Υπάρχουν επίσης, για τον επισκέπτη που θα εκτιμήσει τον χώρο και την ιστορία της σχολής, πολλές εκπλήξεις...

Δείτε το οδοιπορικό του newsbomb.gr στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης:

Διαβάστε επίσης:

Αγιά Σοφιά: Πώς είναι σήμερα το λαμπρό μνημείο που βεβήλωσε ο Ερντογάν

Ελλάδα-Τουρκία: Έρχεται η πιο σκοτεινή ώρα; 10 ειδικοί προειδοποιούν

Η Γενετική μίλησε: Οι σημερινοί Έλληνες έχουν «μυθική» καταγωγή!

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ