ΕΘΝΙΚΑ

Αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ: Αυτά είναι τα όπλα που εξετάζει η Ελλάδα

Αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ: Αυτά είναι τα όπλα που εξετάζει η Ελλάδα
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome
AP Images

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον αμυντικό τομέα, με κοινά προγράμματα να «τρέχουν» και συζητήσεις να είναι σε εξέλιξη για αρκετά ακόμα οπλικά και αμυντικά συστήματα.

Στο επίκεντρο είναι οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, κυρίως λόγω και του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συνάντησης με τον ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι δυο χώρες συνεχίζουν τη συνεργασία τους και στον αμυντικό τομέα, όπου «τρέχουν» κοινά προγράμματα και άλλα έχουν «κλειδώσει».

Ένα τέτοιο παράδειγμα, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο ΣΚΑΪ, είναι τα Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron, τα οποία νοίκιασε για τρία χρόνια η Ελλάδα. Τον Απρίλιο τα UAVs αναμένονται στη Σκύρο ενώ ήδη οι Έλληνες χειριστές τους εκπαιδεύονται στο Ισραήλ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ΕΛΒΟ, το επενδυτικό σχήμα από το Ισραήλ έχει καταβάλει την πρώτη δόση για την αγορά της εταιρίας και ως το τέλος του μήνα φαίνεται πως θα την έχει στην κατοχή του. Μάλιστα, το πρώτο από τα προγράμματα θα αφορά το «εθνικό όχημα», ένα τεθωρακισμένο που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης, προωθείται η συμφωνία ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Εκεί για τα επόμενα 20 χρόνια η εταιρία Elbit Systems από το Ισραήλ θα εκπαιδεύει τους Ικάρους, ενώ θα φέρει και νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη προκειμένου να αντικατασταθούν τα απαρχαιωμένα Τ-2.

Ένα ακόμα πρόγραμμα που «τρέχει» είναι κι αυτό που αφορά το «εθνικό τυφέκιο». Το Ισραήλ έχει καταθέσει προσφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις για το όπλο που θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του θρυλικού G3-A3 μετά από περίπου 30 χρόνια. Ακόμη, στο οπλοστάσιο της Ελλάδας θα προστεθούν τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες «Rampage» για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι πύραυλοι «Spike».

Το εν λόγω αντιπυραυλικό σύστημα θα εγκατασταθεί στον Έβρο αλλά και στα νησιά, έχοντας τη δυνατότητα να επιφέρει πλήγματα σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Τέλος, το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας «Iron Dome» εξετάζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς μπορεί να πλήξει και πυραύλους S-400. Πέραν όλων αυτών των προγραμμάτων, αναμένεται να εκκινήσουν κι άλλα στο μέλλον, αφού έχει ήδη ενισχυθεί κατά πολύ η στρατηγική σχέση των δυο χωρών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μπλακ άουτ - Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Δεν λειτούργησαν οι ασφάλειες – Ανησυχία για νέα διακοπή