ΕΘΝΙΚΑ

Εξοπλιστικά: Πότε πάνε Βουλή Belh@rra, Rafale και τορπίλες – «Κλειδώνουν» κορβέτες και F-35

Εξοπλιστικά: Πότε πάνε Βουλή Belh@rra, Rafale και τορπίλες – «Κλειδώνουν» κορβέτες και F-35
Κορβέτα κλάσης Gowind έχει ήδη αποκτήσει η Αίγυπτος.

Το σχέδιο Παναγιωτόπουλου για να ολοκληρώσει τους επόμενους 3 μήνες τα σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα – Πότε θα έχουμε ανακοινώσεις για τις κορβέτες – Το κρίσιμο ταξίδι στις ΗΠΑ για τα F-35 και όχι μόνο.

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζουν να τρέχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει στην κορυφή της ατζέντας του ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις θα μεταφερθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσει στη Βουλή η συμβασιοποίηση των φρεγατών Belh@rra, που από το 2025 και μετά θα αποτελέσουν τις βασικές μονάδες κρούσης του ελληνικού Στόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί στις 16 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με τον ίδιο να επιθυμεί πριν μπει στο αεροπλάνο να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμβασιοποίηση των κορυφαίων γαλλικών πλοίων.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας θα φέρει στη Βουλή και τη σύμβαση για την απόκτηση των επιπλέον έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αλλά και τη σύμβαση για τις 44 τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Όπως είχε πει ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατά τη συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις 27 Δεκεμβρίου, εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σημαντικές επαφές. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται σαφώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη βόρεια Αφρική, ενώ είναι δεδομένο πως ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συζητήσει και για τα εξοπλιστικά, με βασικό ζήτημα την απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς, F-35 αλλά και διάφορα προγράμματα για απόκτηση μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, στη λεωφόρο Μεσογείων οι «μνηστήρες» για τις κορβέτες συνεχίζουν το pressing στο Γενικό Επιτελείου Ναυτικού, καταθέτοντας συνεχώς νέα στοιχεία και βελτιωμένες προτάσεις, οι οποίες επαναλαμβάνουμε πως είναι πολύ δελεαστικές για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο οτιδήποτε νέο προτείνεται από Γάλλους, Ιταλούς και Ολλανδούς, διαμηνύοντας συνεχώς πως θα ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση για τις ανάγκες του Στόλου.

Θυμίζουμε πως οι Γάλλοι με τις κορβέτες Gowind συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, προσφέροντας πέντε πλοία με κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, βαρύτατο οπλισμό, εξαιρετικές δυνατότητες στον ανθυπροβρυχιακό πόλεμο και με τιμή κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ, άκρως ικανοποιητική για την ελληνική κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό βεβαίως είναι η ομοιοτυπία, στην οποία επιμένει το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να επιτύχει την απόλυτη συνεργασία μεταξύ των μονάδων επιφανείας, αλλά και την αναγκαία οικονομία κλίμακος.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας ενισχύεται συνεχώς, με τη γαλλική φρεγάτα «Provence» να βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα και να πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με το Πολεμικό μας Ναυτικό στο Μυρτώο πέλαγος, ενώ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle έχει βάλει ήδη πλώρη για Κρήτη όπου μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία θα πραγματοποιήσουν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα νεοαποκτηθέντα ελληνικά Rafale να ασκηθούν με τα γαλλικά «αδέρφια» τους σε όλο το Αιγαίο, καθώς θα απογειώνονται από το κατάστρωμα του Charles de Gaulle.

Όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του, οι εξελίξεις για τις κορβέτες θα προχωρήσουν μέχρι τον Απρίλιο, με την απόφαση πιθανότατα να «κλειδώνει» μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.