Φίλης στο Newsbomb.gr: Γιατί ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο - Οι τέσσερις παράγοντες

Οι παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας, ξεκινούν, αρχής γενομένης από το εσωτερικό της, με τον Ερντογάν να δημιουργεί «εχθρούς» και φιλοπολεμικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας για την «εσωτερική κατανάλωση»
Φίλης στο Newsbomb.gr: Γιατί ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο - Οι τέσσερις παράγοντες
4'

Καθόλου τυχαία δε μπορεί να θεωρείται η νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας με ανιστόρητες και παράνομες διεκδικήσεις που αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας. Μιλώντας στο Newsbomb.gr καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, εξηγεί τους τέσσερις παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν αυτή την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία τους προκλητικούς διπλωματικούς ελιγμούς της Άγκυρας.

Οι παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας, ξεκινούν, αρχής γενομένης από το εσωτερικό της, με τον Ερντογάν να δημιουργεί «εχθρούς» και φιλοπολεμικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας για την «εσωτερική κατανάλωση». Όπως εξηγεί ο κ. Φίλης, ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται αυτή τη στιγμή την πίεση που σχετίζεται με την πορεία της οικονομίας, «δεν είναι ότι έχει χάσει εντελώς την πολιτική του κυριαρχία αλλά είναι πολύ κλονισμένη και η αλήθεια είναι αν δεν αναταχτεί η οικονομία πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να πάει σε εκλογές τον χρόνο που θέλει και με τον τρόπο που θέλει».

Όπως τονίζει ο καθηγητής, ένα καθεστώς με τέτοια χαρακτηριστικά επιλέγει έναν εξωτερικό εχθρό που είναι μάλιστα και βολικός -καθώς η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη-, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να συσπειρωθεί ένας κόσμος γύρω από το εθνικιστικό αφήγημα του του Τούρκου προέδρου και κυρίως το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας. «Αυτός είναι ο εσωτερικός παράγοντας για την νέα κρίση. Η γαλάζια πατρίδα είναι πλέον το δόγμα των Τούρκων και από τη στιγμή αυτή πάνω σε αυτό η χώρα βαβίζει την εξωτερική της πολιτική», αναφέρει ο κύριος Φίλης.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση αυτή τη στιγμή η οποία προκύπτει εκτός από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και από το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει «κάνοντας μια θεαματική κωλοτούμπα», να προσεγγίσει χώρες όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και δευτερευόντως η Αίγυπτος και να κλείσει μέτωπο που ο ίδιος είχε ανοίξει με αυτές τις χώρες. «Αυτό του δίνει αυτοπεποίθηση ότι κλείνει μέτωπα και μπορεί να στραφεί προς μια κατάσταση που έχει να κάνει με την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, κατά τον τρίτο παράγοντας που καθορίζει την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο Ερντογάν αντιδρά σε αυτό που η Ελλάδα κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, «δηλαδή να ενισχυθεί διπλωματικά και στρατιωτικά έναντι της Τουρκίας». Όπως τόνισε ο κ. Φίλης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από την Αμυντική Συμφωνία που συνέταξε η Ελλάδα με την Γαλλία.

Ο τελευταίος παράγοντας - οποίος συνδέεται με τον προηγούμενο- έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Τουρκία, θεωρεί πως είναι μια στιγμή για να προβάλλει τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα γιατί καταλαβαίνει ότι σε κάποια χρόνια από σήμερα η υπεροχή της χώρας μας στον αέρα (με την απόκτηση των Rafale) και οι ισορροπίες στην θάλασσα με τις φρεγάτες Belharra, δεν θα της επιτρέπει να κάνει τις κινήσεις που κάνει μέχρι στιγμής

Αναφορικά με τον κίνδυνο πρόκλησης θερμού επεισοδίου ο κ. Φίλης απέκλεισε κάτι τέτοιο αλλά προειδοποίησε για ένα δύσκολο χρόνο σε επίπεδο διπλωματίας, απέναντι στην Άγκυρα. «Δεν πιστεύω ότι θέλει να προκαλέσει θερμή κρίση με την Ελλάδα για δυο λόγους. Γιατί η χώρα μας είναι μια αξιόμαχη δύναμη -και το ξέρουν πολύ καλά-, δεύτερον γιατί θέλει να προσεγγίσει τις ΗΠΑ και να ανατάξει την οικονομία της. Δεν θα είναι εύκολο να προκαλέσει ρήγμα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για οποιοδήποτε λόγο», αναφέρει ο κ. Φίλης και καταλήγει:

«Θερμή κρίση δεν θα προκαλέσει αλλά σε διπλωματικό επίπεδο πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια δύσκολη χρονιά. Το φαιδρό επιχείρημα περί αποστρατικοποίησης που συνδέεται με την κυριαρχία δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε γιατί η Τουρκία επιδεικνύει ιστορικά μια στρατηγική υπομονή στην εξωτερική πολιτική, πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον επιμένει στο ζήτημα αυτό θα το αναδεικνύει όσο και αν είναι εκτός πραγματικότητας και θα το επικαλείται συνέχεια», κατέληξε ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης

Τούρκος αναλυτής παραδέχτηκε την «επακούμβηση» από τη φρεγάτα «Λήμνος» στο «Kemal Reis»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή