ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκος αναλυτής παραδέχτηκε την «επακούμβηση» από τη φρεγάτα «Λήμνος» στο «Kemal Reis»

Φρεγάτα Λήμνος
Στην επικαιρότητα ξανά το θερμό επεισόδιο του 2020.
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ παραδέχθηκε την «επακούμβηση» της φρεγάτας «Λήμνος» στο «Kamel Reis» τον Αύγουστο το 2020 και ανέφερε πώς το συμβάν αποτελεί αιτία πολέμου για την Τουρκία. «Κεφάλες» αποκάλεσε τους Έλληνες σύμβουλος του Ερντογάν.

Σε εκπομπή του CNN Turk φιλοξενήθηκε ο αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ, ο οποίος υποστήριξε πως η Τουρκία είχε και έχει αιτίες πολέμου έναντι της Ελλάδας, προτάσσοντας το συμβάν ανάμεσα στη φρεγάτα «Λήμνος» και το «Kemal Reis» τον Αύγουστο του 2020 κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία δημιουργήθηκε από την παρουσία του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο εν λόγω αναλυτής ήταν φιλοξενούμενος στην ίδια εκπομπή με τον Μεσούτ Χακί Τζασίν, ο οποίος είναι σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος είχε ήδη προκαλέσει λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Συνέχεια το λέω στους κεφάλες τους Ελληνες, στον Μητσοτάκη και στην κομπανία του. Ελάτε να ψαρέψουμε τσιπούρες στο Αιγαίο. Εσύ σε πόλεμο με την Τουρκία 100% θα χάσεις».

Την ίδια ώρα, στο 28’05’’ του βίντεο, ο Αμπντουλάχ Αγάρ παραδέχθηκε την «επακούμβηση» του «Kemal Reis» από τη φρεγάτα «Λήμνος», αναφέροντας πως πρόκειται για αιτία πολέμου. «Η Ελλάδα όταν προστέθηκε και η Γαλλία, είδαμε πως τότε που τα πλοία προσέγγισαν πολύ το ένα το άλλο, φέρθηκε με πολύ θράσος Δηλαδή η φρεγάτα Λήμνος ήρθε και χτύπησε το δικό μας σκάφος το Κεμάλ Ρέις. Και αυτό το έκανε εσκεμμένα Και το δικό τους υπέστη ζημία και μαζί με ρυμουλκά το μετέφεραν στο λιμάνι του Πειραιά. Ακόμη κι αυτό στην πραγματικότητα είναι αιτία πολέμου», ήταν τα λόγια του.

Τα όσα είπε, βέβαια, επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας το περιστατικό που η Άγκυρα ήθελε τεχνηέντως να αποκρύψει, για προφανείς λόγους. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, πάντως, παραδέχθηκε ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ειδικότερα μετά την αγορά των Rafale αλλά και με την επικείμενη έλευση των φρεγατών Belh@rra, ο Αγάρ εξήγησε πως η Τουρκία χάνει χρόνο και μένει πίσω.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ ημών. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά από το εμπάργκο που μας επέβαλλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικά με τα F-35. Που μας εξώθησαν εκτός του σχεδίου και από την άλλη η αγορά των Ραφάλ από την Ελλάδα», σχολίασε.

Η «επακούμβηση» του «Kemal Reis» από τη φρεγάτα «Λήμνος»

Το περιστατικό που έγινε στις 12 Αυγούστου 2020 θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε ναυτική τραγωδία για τον τουρκικό στόλο και να είχε πυροδοτήσει δραματικές εξελίξεις, αν ο Έλληνας κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας «Λήμνος» δεν είχαν επιδείξει απόλυτη ψυχραιμία και αξιοθαύμαστη ναυτοσύνη.

Περίπου 100 μίλια νότια του Καστελόριζου, η «Λήμνος» έπλεε με σταθερή πορεία και ταχύτητα δεξιά και παράλληλα με το Oruc Reis και την τουρκική αρμάδα, όταν το «καμάρι του τουρκικού στόλου» η «Kemal Reis», το μεγαλύτερο και νεότερο πλοίο των Τούρκων, αποφάσισε να αποσπαστεί, με στόχο να αναγκάσει την ελληνική φρεγάτα να απομακρυνθεί από το «Oruc Reis» και να μην έχει εικόνα για τις ενέργειές του. Κινούμενη κάθετα και με γωνία 90 μοιρών προσπάθησε να περάσει μπροστά από το ελληνικό πολεμικό πλοίο προσπαθώντας να την εξαναγκάσει να αλλάξει πορεία.

Όμως ο κυβερνήτης της «Λήμνος» κράτησε σταθερή την ταχύτητα αλλά και την πορεία της, με τον Τούρκο «ατζαμή» κυβερνήτη να αντιλαμβάνεται τελευταία στιγμή πως οι κινήσεις του ήταν ικανές να αποβούν μοιραίες για το πλοίο και το πλήρωμά του. Αποτέλεσμα, η Kemal Reis βρέθηκε κάθετα μπροστά από την Ελληνική φρεγάτα, με την πλώρη της «Λήμνος» να κατευθύνεται με ορμή προς το μέσον της τουρκικής φρεγάτας.

Στο σημείο αυτό ωστόσο αποδείχτηκε η ναυτοσύνη των Ελλήνων και ο επαγγελματισμός τους. Ο κυβερνήτης Ιωάννης Σαλιάρης έδωσε άμεσα εντολή για κράττει και ανάποδα τις μηχανές, με το τουρκικό πλοίο να βρίσκεται πλέον ελάχιστες γιάρδες μπροστά του. Ήταν η κρίσιμη απόφαση που αποσόβησε μια ναυτική τραγωδία και ενδεχομένως μια γενικευμένη σύρραξη στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η ελληνική φρεγάτα χτύπησε με την πλώρη το Κemal Reis, ακριβώς στο υπόστεγο του ελικοπτέρου. Το ρήγμα που της προκάλεσε ξεπερνά τα τρία μέτρα ύψος, ενώ η ελληνική φρεγάτα υπέστη γραντζουνιές στην πλώρη και ένα στράβωμα του ιστού της σημαίας.

Οι φωτογραφίες από το ρήγμα του «Kemal Reis»

Ενάμιση χρόνο μετά, ακόμα δεν υπάρχει ένδειξη αν η φωτογραφία είναι αληθινή ή αν είναι πρόσφατη, μετά την επακούμβηση δηλαδή. Ήδη όμως έχει κάνει πολλές φορές τον γύρο του διαδικτύου.

Ο Τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε.

Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Kemal Reis». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Kemal Reis» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Στην επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και διέρρευσε μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, δίχως να διαψευστεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι’ ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», λέγοντας «είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια». Ο αξιωματικός απάντησε τονίζοντας πως απλά έπραξε το καθήκον του.

Δείτε τις φωτογραφίες με το ρήγμα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr