ΕΘΝΙΚΑ

Κύπρος: Επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ - Αισιοδοξία για κινητικότητα στο Κυπριακό

Κύπρος: Επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ - Αισιοδοξία για κινητικότητα στο Κυπριακό
Η κ. Νούλαντ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαντική αξιολογείται από τη Λευκωσία η επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για πολιτικές σχέσεις Βικτόρια Νούλαντ στην Κύπρο την Τετάρτη (6/4).

Το ταξίδι της περιλαμβάνει σταθμούς στη Γαλλία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία και στόχο έχει σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και την ενδυνάμωση της ενότητας γύρω από το θέμα της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι στις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο, η κ. Νούλαντ θα ηγείται ομάδας αλληλεπίδρασης και θα έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, την κοινωνία των πολιτών για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, οικονομίας και διμερών προτεραιοτήτων.

Η κ. Νούλαντ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τη μίνι-συνάντηση που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Λευκωσία θα εκφράσει για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα της για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα σπρώξουν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. Διπλωματικές πηγές έλεγαν στο AlphaNews.live πως η ευρύτερη κινητικότητα που έφερε στο πεδίο της διπλωματίας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δύναται να ανοίγει και μερικά παράθυρα ευκαιρίας.

Η κ. Νούλαντ γνωρίζει πολύ καλά το ζήτημα της Κύπρου ενώ στο παρελθόν ήταν αυτή που κινητοποίησε τα πράγματα ώστε Αναστασιάδης και Έρογλου να καταλήξουν στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 το οποίο αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης της μεγάλης προσπάθειας που ναυάγησε εν τέλει το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντάνα.

Υψηλοί συμβολισμοί

Η κ. Νούλαντ θα φτάσει στην Κύπρο το απόγευμα της Τετάρτης και συνοδευόμενη από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, θα μεταβεί στην παραλία της Λάρνακας, κοντά στο κάστρο, όπου βρίσκεται η άγκυρα που δώρισε η πόλη της Οδησσούς στην Κύπρο μετά τη διδυμοποίησή της με τη Λευκωσία. Η κυρία Νούλαντ, ο κ. Κασουλίδης και ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο, Ruslan Nimchynskyi θα προβούν σε σύντομες σε δηλώσεις.

Η κ. Νούλαντ θα μεταβεί αμέσως μετά στο εκπαιδευτικό κέντρο CYCLOPS για τα εγκαίνιά του με τον Υπουργό Εξωτερικών στις 16.25. Μετά τις συνομιλίες που θα έχουν στο εκπαιδευτικό κέντρο η κα Νούλαντ και ο κ. Κασουλίδης θα προβούν σε δηλώσεις.