ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες Belh@rra: Σπάνε τα κοντέρ οι Γάλλοι! Οι εντυπωσιακές εικόνες και η ικανοποίηση στο ΓΕΝ

Φρεγάτες Belh@rra: Σπάνε τα κοντέρ οι Γάλλοι! Οι εντυπωσιακές εικόνες και η ικανοποίηση στο ΓΕΝ
Πολεμικό Ναυτικό

Τουλάχιστον δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα «τρέχει» η Naval Group – Το Φθινόπωρο μπαίνει στην πλωτή δεξαμενή η πρώτη ελληνική Belh@rra – Όλα δείχνουν πως θα φτάσει Ελλάδα πριν το 2024.

Αποφασισμένοι να «τινάξουν στο αέρα» τα χρονοδιαγράμματα φαίνεται πως είναι οι Γάλλοι της Naval Group, εταιρεία που κατασκευάζει τις φρεγάτες Belh@rra για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Δέκα μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση των καλύτερων φρεγατών στον κόσμο, οι Γάλλοι έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες κατασκευής του πρώτου ελληνικού πλοίου, ενώ πριν δύο μέρες ξεκίνησε η κατασκευή και της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra, με την ελληνική αντιπροσωπεία να κόβει σε ειδική τελετή μαζί με τους Γάλλους το πρώτο έλασμα χάλυβα.

Οι εικόνες από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία προκαλούν απόλυτη ικανοποίηση στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να βλέπει τους Γάλλους να τηρούν απολύτως τις δεσμεύσεις απέναντί του και τις διαβεβαιώσεις όχι μόνο για πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος, αλλά και για επίσπευση των διαδικασιών ώστε να φτάσουν οι Belh@rra όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η πρώτη FDI HN λαμβάνει μορφή, με τη γάστρα να είναι έτοιμη εδώ και 1,5 μήνα και τα υπόλοιπα τμήματα να κατασκευάζονται ξεχωριστά ώστε να ενωθούν στη συνέχεια και να διαμορφώσουν το σκαρί του πλοίου. Μεταξύ αυτών και η χαρακτηριστική ανεστραμμένη πλώρη της Belharra, η καινοτομία των Γάλλων που παραπέμπει σε αρχαία Ελληνική τριήρη.

Το κλιμάκιο των Ελλήνων αξιωματικών, που βρίσκεται μόνιμα πλέον στο ναυπηγείο της Λοριάν, επιτηρεί κάθε ενέργεια των Γάλλων πάνω στα ελληνικά πλοία, επαγρυπνεί για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και φυσικά ελέγχει κάθε εργασία ώστε να τηρούνται απολύτως οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το Πολεμικό Ναυτικό. Για κάθε εξέλιξη ενημερώνεται σε καθημερινή βάση ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος φυσικά κρατά ενήμερους και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα θα πάρει το δεύτερο, το τρίτο και το πέμπτο πλοίο που θα βγει από την γραμμή παραγωγής των ναυπηγείων της Naval Group, με το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας να έχει εντυπωσιαστεί τόσο πολύ με τη διαμόρφωση των ελληνικών Belh@rra που εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει και τις δικές του φρεγάτες με βάση τις ελληνικές, έχοντας πιο ισχυρό οπλισμό και εντυπωσιακές δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Άλλωστε, οι Γάλλοι τρέφουν μεγάλο θαυμασμό και εκτίμηση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την παγκοσμίου φήμης ναυτοσύνη των Ελλήνων.

Με τα «blocks» και της δεύτερης ελληνικής Belh@rra να κατασκευάζονται, εκτιμάται ότι οι δύο πρώτες ελληνικές Belh@rra θα μπουν στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας με την ελληνική σημαία να κυματίζει, πριν το τέλος του 2024 και η τρίτη ένα χρόνο μετά περίπου. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι το πολύ σε τρεις μήνες, η πρώτη ελληνική Belh@rra θα μπει στην πλωτή δεξαμενή.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό έχει αρχίσει να οργανώνει την αποστολή των πρώτων στελεχών - πυρήνων στη Γαλλία, που θα μυηθούν στα μυστικά των Belh@rra. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, αρχικά μεταβαίνουν ο κυβερνήτης, ο ύπαρχος, ο Α’ μηχανικός και βασικοί υπόλογοι, ενώ σε δεύτερο χρόνο εκπαιδεύεται το υπόλοιπο πλήρωμα. Ο κάθε «πυρήνας» θα εκπαιδευτεί στον τομέα του.

Πλέον ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος δικαίως λαμβάνει τον τίτλο του αναμορφωτή του Πολεμικού Ναυτικού, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος και να ατενίζει το μέλλον του ελληνικού Στόλου με αισιοδοξία. Οι κορυφαίες φρεγάτες στον κόσμο βρίσκονται ήδη στα σκαριά, η εισήγησή του για τις κορβέτες βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4 ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ θα προχωρήσει άμεσα, ενώ ακολουθούν η απόκτηση 10 ελικοπτέρων ROMEO – των καλύτερων στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο – και ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων 214 και των ελικοπτέρων Aegean Hawk. Παράλληλα, η χώρα μας ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» στους Γάλλους για την option παραγγελίας και της τέταρτης Belh@rra όπως προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία.