ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΑ

Κ. Φίλης: Θα είμαστε πάντα το ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό

Κ. Φίλης: Θα είμαστε πάντα το ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό
Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε στο newsbomb.gr

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr, αναλύει τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της επικείμενης τουρκικής εισβολής στη Συρία, των εξορύξεων που ξεκίνησε η χώρα μας αλλά και του παρόντος και του μέλλοντος της αναθεωρητικής πολιτικής των γειτόνων μας.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο newsbomb.gr, δεν βλέπει συσχέτιση της τουρκικής εισβολής στη Συρία με τις απειλές κατά της Ελλάδας. «Οι περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Δεν υποτιμώ τον κουρδικό ηρωισμό, αλλά είναι σαν να λέμε ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα που κερδίζει έναν αντίπαλο του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, μετά πιστεύει ότι θα κερδίσει και τη… Ρεάλ Μαδρίτης».

Ωστόσο, «η ένταση, οι απειλές, οι εκβιασμοί και απόπειρες εκφοβισμού θα ισχύουν διαρκώς μέχρι τις εκλογές, με διάφορες αυξομειώσεις», κατά τον Κωνσταντίνο Φίλη, ο οποίος εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταλήξουμε σε κάποιο θερμό επεισόδιο.

Δείτε τη συνέντευξη στο κανάλι μας στο YouTube και κάντε εγγραφή για συνεχή ενημέρωση.

Όπως αναφέρει, αυτή η αντιπαράθεση θα ισχύει σε τρία επίπεδα:

-Μεταναστευτικό – Όχι μόνο λόγω της εργαλειοποίησης-οπλοποίησης των μεταναστών από τον Ερντογάν, αλλά και για να αντιμετωπίσει δυναμικά το ζήτημα και ο ίδιος, και για τη δική του κοινωνία.

-Ενέργεια – Η Τουρκία με πλωτά γεωτρύπανα και σκάφη θα κάνει ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε περιοχές νότια του Καστελορίζου και της Κρήτης και ίσως και στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

-Αποστρατικοποίηση των νησιών – Ο Ερντογάν θα επιμένει σε αυτό, αν και καμία χώρα στον πλανήτη δεν δέχεται τις τουρκικές αιτιάσεις και η ίδια δέχεται πιέσεις για αυτό.

Η κατάσταση και η εντεινόμενη πίεση προς τη χώρα μας, μάλλον είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ζούμε για καιρό.

«Η πίεση αυτή δεν γίνεται μόνο για εσωτερικούς λόγους -δηλαδή για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα. Η Τουρκία είναι ούτως ή άλλως αναθεωρητική δύναμη κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Και δεν θα αλλάξει όποια και να είναι τα αποτελέσματα στις επερχόμενες εκλογές, είτε με Ερντογάν είτε χωρίς», σημειώνει ο διεθνολόγος.

Άλλωστε, «η Ελλάδα είναι το ανάχωμα του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και ο λόγος που δεν μπορεί να επιτύχει η Τουρκία αυτό το όραμά της. Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου το αποδεικνύει αυτό».

Κατά τον Κωνσταντίνο Φίλη, με την πίεση αυτή ο Ερντογάν επιδιώκει να λάβει οφέλη, ακόμα και χωρίς ενδεχόμενη σύρραξη.

«Η Τουρκία ασκεί πιέσεις στους δυτικούς συμμάχους μέσα από την απειλή ότι θα προκύψει σύρραξη ανάμεσα σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλει να μετατρέψει το πλεονέκτημα της καλής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε μειονέκτημα, αναγκάζοντάς τους να τους δίνουν πράγματα, υπό τις απειλές κατά της χώρας μας», σημειώνει.

Σχετικές ειδήσεις