ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν θα απειλεί μέχρι να στήσει τις κάλπες

Ερντογάν
Μια από τις βασικές θέσεις στην προεκλογική ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει η Ελλάδα και αυτό όχι τυχαία
AP

Αποφασισμένος να στοχοποιεί την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μια από τις βασικές θέσεις στην προεκλογική ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει η Ελλάδα και αυτό όχι τυχαία, καθώς ο «σουλτάνος» έχει αποπειραθεί να «κερδίσει» τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές με φανατισμό και πολεμικές «ιαχές» κατά της χώρας μας και των νόμιμων δικαιωμάτων της, που ασκεί μέσω του Διεθνούς Δικαίου.

Εδώ και αρκετούς μήνες η Αθήνα βρίσκεται στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου ο οποίος καλλιεργεί ένα κλίμα μίσους και πολιτικής μισαλλοδοξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι ο «αρχιτέκτονας» ενός -πέρα από κάθε λογικής- καινοφανούς αφηγήματος με παράνομες διεκδικήσεις που θέλουν να βάλουν «χέρι» στο Αιγαίο και την ελληνική εθνική κυριαρχία.

Είναι εμφανές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να «εξαργυρώσει», στην κάλπη, μέσω των «φανατικών» και όχι μόνο Τούρκων ψηφοφόρων, το μένος της κοινής γνώμης προς ένα εξιλαστήριο «θύμα», προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία και να εγγυηθεί μια ψευδή ασφάλεια για το μέλλον και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του τουρκικού κράτους, το οποίο ο ίδιος προηγουμένως, έχει ρίξει στα «σχοινιά» λειτουργώντας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου -καθώς και προς τα ανατολικά- ως πειρατικό κράτος, με κύρια χαρακτηριστικά την επιθετικότητα και την αναξιοπιστία.

Τουλάχιστον, μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται μοιραία ότι θα αναλώνονται σε μια ατέρμονη «δύνη», η οποία μελλοντικά -και λόγω της μεγάλης της διάρκειας- ίσως δημιουργήσει βαθύ τραύματα στις σχέσεις των δυο χωρών. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η χρονιά τελείωσε με μια πολύ σοβαρή απειλή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την χώρα μας για την επέκταση του casus belli εκτός από το Αιγαίο και την Κρήτη.

Την «σκυτάλη» από τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου έλαβε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος έβαλε για ακόμα μια φορά στο στόχαστρό το Καστελόριζο λέγοντας ότι «δεν μπορεί να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας» αλλά και ότι «οι υπολιγισμοί είναι λάθος».

Ανέφερε χαρακτηριστικά δε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο: «Η πολιτική της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, την αυτοάμυνα, τα δικαιώματα μας και αυτά των αδερφών Κυπρίων. Εξοπλίζουν τα νησιά, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση. Δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι σήμερα, ούτε και θα επιτρέψουμε».

Παράλληλα, αυτό που είναι εμφανές, είναι η νευρικότητα που υπάρχει στην Άγκυρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας που έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Τα F-16 Viper, τα Rafale, οι φρεγάτες Belh@rra και οι πύραυλοι Spike προκαλούν προβληματισμό στην Τουρκία και αυτό φαίνεται τόσο από τις καθημερινές δηλώσεις των αξιωματούχων της όσο και από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος μιλά ανοικτά για εξοπλισμό της Ελλάδας με στόχο μια πολεμική σύρραξη με την Τουρκία.

«Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση», τονίζει σε αυστηρό μήνυμά του από την άλλη πλευρά ο Νίκος Δέδνιας, οποίος σε άριστο συντονισμό με όλο το διπλωματικό σώμα καθώς και την κυβέρνηση δεν αφήνει να πέσει κάτω λέξη, από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις.

Η Ελλάδα δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα εθνικά της συμφέροντα, όπως αυτά προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καθιστά σαφές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, η Τουρκία εγείρει σειρά διεκδικήσεων εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σηματοδοτώντας τη διεύρυνση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, πέραν του Κυπριακού, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί σχεδόν μισό αιώνα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον διαρκώς εντεινόμενο τουρκικό αναθεωρητισμό, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απειλής πολέμου, και με την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να επιβάλλει ένα νέο "υπόδειγμα" διμερών και περιφερειακών σχέσεων, ασύμβατο με κάθε έννοια καλής γειτονίας και σεβασμού σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου» , αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας πως είναι εκπεφρασμένη η βούληση της Ελλάδας για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατέστησε πρόσφατα σαφές πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, καυτηριάζει πως εδώ και πρωτοφανώς μεγάλο διάστημα, η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος, θέτοντας απαράδεκτες αξιώσεις, αμφισβητώντας ακόμα και την κυριαρχία των νησιών μας και προχωρώντας σε ένα κρεσέντο απειλών κατά της χώρας μας, ενώ, με αδιανόητες και συχνά προσβλητικές εκφράσεις, όχι μόνο υποσκάπτει το όποιο πεδίο ενδεχόμενης συνεννόησης, αλλά ταυτόχρονα, δηλητηριάζει και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Εγγυητής της ασφάλειας οι Ένοπλες Δυνάμεις

Την ίδια ώρα μήνυμα ετοιμότητας, επαγγελματισμού, αφοσίωσης αλλά και ευχαριστιών για όσα κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην ημερήσια διαταγή για το νέο έτος, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο όραμα της αναβάθμισης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε το ίδιο πάθος, την ίδια πίστη και προσπάθεια για να συνεχίσουν να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας της χώρας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι Ένοπλες Δυνάμεις καταφέρουν να αντιμετωπίζουν με επιτυχία όλες τις προκλήσεις και τις παραβατικές συμπεριφορές από όπου κι αν προέρχονται. «Εύχομαι το 2023 να είναι έτος ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και προσωπικής και οικογενειακής ευτυχίας για κάθε έναν από εσάς», είπε μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις

Παναγιωτόπουλος: Εγγυητής της ασφάλειας οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ακάρ: Οι υπολογισμοί της Ελλάδας για το Καστελόριζο είναι λάθος

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν παρασύρεται από το καινοφανές τουρκικό αφήγημα