ΕΘΝΙΚΑ

Δημοσκόπηση MRB: «Φοβού οργή και αδιαφορία» - Η ανάλυση Μαύρου στο Meeting Point του Newsbomb.gr

Δημοσκόπηση MRB: «Φοβού οργή και αδιαφορία» - Η ανάλυση Μαύρου στο Meeting Point του Newsbomb.gr

Με τις κάλπες για τις εκλογές 2023 να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά, ο επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος, αναλύει στο Newsbomb.gr και το Meeting Point με την Όλγα Τρέμη την μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας, που διεξήχθη για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση, τα στοιχεία που εξάγονται είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και αναδεικνύουν τις προθέσεις των αναποφάσιστων, τα κριτήρια της ψήφου, αλλά και τις συσπειρώσεις και διαρροές των κομμάτων. Παράλληλα, καταγράφεται το τι κυβέρνηση επιθυμούν οι πολίτες μετά τις εκλογές 2023, αλλά και το πώς κρίνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Κατ’ αρχάς, υπενθυμίζεται ότι στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2% (από 29,1% το Νοέμβριο) έναντι 24,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 23%), δηλαδή διαφορά 5,9 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 10,5% (από 11,5%), το ΚΚΕ με 5% (5%), η Ελληνική Λύση με 4,4% (από 4,5%), το ΜέΡΑ25 2,9% (από 3%) και το κόμμα Έλληνες 2,5% (από 2,6%). Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος (7,6% λευκό/άκυρο/αποχή – 8,4% δεν ξέρω/δεν απαντώ).

«Πολώνεται η κατάσταση όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές», υποστηρίζει ο κ. Μαύρος αναλύοντας τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου. «Είναι η πρώτη φορά της πτωτικής πορείας της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει, προσθέτοντας ωστόσο πως η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει» και αυτό αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις άλλων εταιρειών. Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει μια μεγάλη κάμψη, με τον κ. Μαύρο να σχολιάζει πως η πτώση 1% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Νοεμβρίου, είναι μεγάλο ποσοστό.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων, ο κ. Μαύρος επισημαίνει τη μεγάλη διαρροή που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της. «Ενδιαφέρον παρουσιάσει το ποσοστό που κινείται προς το κόμμα του κ. Βελόπουλου, το οποίο αγγίζει το 3,3%, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της “δεξιάς πολυκατοικίας” το ποσοστό που χάνει η ΝΔ φτάνει το 7,5%». Το συνολικό ποσοστό συσπείρωσης της ΝΔ είναι 72,3%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι ανάλογη και αγγίζει το 70,3%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο να χάνει ψήφους που αγγίζουν το 3,4% προς το ΜεΡΑ 25, 2,4% προς το ΚΚΕ και 1,5% προς την Πλεύση Ελευθερίας.
Ο κ. Μαύρος εξέφρασε την έκπληξή του για το ποσοστό των πολιτών που συμφωνεί με την απαγόρευση καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις προσεχείς εκλογές, το οποίο φτάνει το 63%, ενώ ένα ποσοστό 26,3% διαφωνεί. Αυτό το 26,3% δεν σημαίνει υποστήριξη του κ. Κασιδιάρη, αλλά θεσμική ενόχληση ή θεσμική ανησυχία», αναφέρει ο κ. Μαύρος.

Μεγάλο ερωτηματικό των δημοσκοπήσεων και μεγάλο «στοίχημα» για τα κόμματα αποτελεί σαφώς η αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία αγγίζει το 16% και σαφώς – όπως επισημαίνει ο κ. Μαύρος – μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. «Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι γένους θηλυκού, ενώ ηλικιακά οι 45 – 54 είναι αυτοί που θέλουν ιδιαίτερη διαχείριση», σημειώνει ο επικεφαλής της MRB.

Δείτε την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον Δημήτρη Μαύρο:

Οι αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.

Σε ποσοστό 68,5% οι αναποφάσιστοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν… περισσότερο γενναιόδωρη απ όσο έπρεπε.

Σε ποσοστό 25% οι αναποφάσιστοι θέλουν οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, σε ποσοστό 12% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 6,6% κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 6% κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.

Το 36,8% θέλει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές έστω και με μία ψήφο, ενώ το 30% θέλει επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κανένα κόμμα», απαντά το 19,8%, «άλλο κόμμα», απαντά το 9%.

Στον αντίποδα, το 36,6% θα ήταν ενοχλημένο εάν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 35,1% θα ήταν ενοχλημένο σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένα κόμμα», απαντά το 17,4%, «άλλο κόμμα», το 3,6%.