ΕΘΝΙΚΑ

Το ΝΑΤΟ «ξαναευχήθηκε» στην Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή - Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι

Το ΝΑΤΟ «ξαναευχήθηκε» στην Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή - Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι
Αρχείου AP

Με γραπτό διάβημα αντέδρασε η Αθήνα στην επαναλαμβανόμενη προκλητική ενέργεια του ΝΑΤΟ να ευχηθεί στην Άγκυρα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η στάση του ΝΑΤΟ να επαναλάβει μέσα σε έναν χρόνο τις «ευχές» του στην Τουρκία για την επέτειο της «Ημέρας Νίκης» την 30η Αυγούστου 1922, που σηματοδότησε την έναρξη της επίθεσης των κεμαλικών δυνάμεων στο μικρασιατικό μέτωπο που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή, τον διωγμό και τη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων.

Στο μήνυμα της LANDCOM στο Twitter αναφέρεται: «Η LANDCOM εύχεται χαρούμενη «Ημέρα Νίκης» στο έθνος που μας φιλοξενεί. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Η προηγούμενη αντίδραση της Αθήνας, πριν από έναν χρόνο για τις ίδιες «ευχές» αφήνει έκθετη τη νατοϊκή Συμμαχία και τον επικεφαλής της τον Γενικό Γραμματέα, Γενς Στόλτνεμπεργκ, ο οποίος δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την επανάληψη του «λάθους», για το οποίο εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το πόσο τυχαίο και αθώο μπορεί να είναι.

Κι αυτή τη φορά η Αθήνα αντέδρασε άμεσα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατόπιν άμεσων οδηγιών του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, έγινε γραπτό διάβημα στον Γενικό Γραμματέα για τη συγχαρητήρια ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας στην Σμύρνη προς την Τουρκία. Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατα μίας συμμάχου χώρας.



Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι την «Ημέρα Νίκης»

Η Ημέρα της Νίκης, γνωστή και ως Ημέρα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι επίσημη αργία στην Τουρκία για τον εορτασμό της νίκης στη μάχη του Ντουμλουπινάρ, στις 30 Αυγούστου 1922, κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922. Εορτάζεται και στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Η μάχη αυτή αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που ανάγκασε τις ελληνικές δυνάμεις να αρχίσουν την υποχώρησή τους προς τα μικρασιατικά παράλια, καταδιωκόμενες από τα στρατεύματα των Νεότουρκων του στρατηγού Μουσταφά Κεμάλ, οδηγώντας στο άδοξο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου η «Ημέρα της Νίκης» γιορτάζεται με κάθε επισημότητα και πλήθος εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τις στρατιωτικές παρελάσεις που διεξάγονται σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.

Σε κάθε γωνιά της χώρας πραγματοποιούνται μεγαλοπρεπείς τελετές με τιμώμενο πρόσωπο τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ και ύμνους προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Παραδοσιακά, ο πιο επιβλητικός εορτασμός γίνεται στην Άγκυρα, αλλά η πιο παραστατική παρέλαση λαμβάνει χώρα στην παραλιακή ζώνη της Σμύρνης, όπου αναπαρίσταται η κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους στις 9 Σεπτεμβρίου με έκδηλα ανθελληνικό χαρακτήρα και αναπαραστάσεις της εισόδου σε αυτήν των κεμαλικών στρατευμάτων.

Σχετικές ειδήσεις