ΕΘΝΙΚΑ

Αθήνα – Άγκυρα: «Χακί» επαφές παρά τους «τσαμπουκάδες» για τα θαλάσσια πάρκα

Αθήνα – Άγκυρα: «Χακί» επαφές παρά τους «τσαμπουκάδες» για τα θαλάσσια πάρκα

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας παρά την διαφαινόμενη νέα κρίση στο Αιγαίο

Την στιγμή που σε διπλωματικό επίπεδο οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας κλονίζονται από την υπόθεση των θαλάσσιων πάρκων οι στρατιωτικές επαφές συνεχίζονται.

Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Έλληνας Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Βαρδής Χαρκιανάκης, ο Έλληνας Ακόλουθος Συνταγματάρχης Γεώργιος Μπέλλος και ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Αλεξόπουλος επισκέφθηκαν τη Διοίκηση της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Τουρκίας στις 16 Απριλίου.

Νωρίτερα σήμερα με αφορμή τη δημιουργία από την χώρα μας δυο θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ανέφεραν η Άγκυρα βρίσκεται σε επιφυλακή για να «προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη της στο Αιγαίο και να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Οι παραπάνω δηλώσεις πηγών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, όταν η τουρκική προκλητικότητα είχε χτυπήσει «κόκκινο».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Χουριέτ, πηγές του ΥΕΘΑ απάντησαν ως εξής σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Τι ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν υποχωρεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα, εξέπεμψε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για το θαλάσσιο πάρκο που προτίθεται να δημιουργήσει στο Αιγαίο.

Παράλληλα, επισήμανε πως είναι δεδομένη η θέση της Ελλάδας για συνέχιση του διαλόγου και σημείωσε πως το πάρκο έχει να κάνει με περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Υπογράμμισε πως η Ελλάδα πιστεύει στην επίλυση της μίας διαφοράς με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Σχετικές ειδήσεις