ΕΘΝΙΚΑ

Αδελφοποίηση και ... «χορός» αντιδράσεων για τον Ελ Γκρέκο

Αδελφοποίηση και ... «χορός» αντιδράσεων για τον Ελ Γκρέκο

Εν μέσω αντιδράσεων και σε κλίμα ... ψυχροπολεμικό αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η τελετή αδελφοποίησης του δήμου Ηρακλείου με το Τολέδο με φόντο τη διεκδίκηση του Ελ Γκρέκο και της εκδηλώσεις μνήμης για το Έτος Θεοτοκόπουλου.

Ο δήμος Ηρακλείου, που κατά το πρόσφατο παρελθόν επέμενε ότι το Ηράκλειο και όχι το Φόδελε είναι η γενέθλια πόλη του Δομ.Θεοτοκόπουλου αδελφοποιείται με το Τολέδο, τον τόπο όπου ο Γκρέκο έζησε και μεγαλούργησε.

Παρών, στην τελετή που θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στη Λότζια, θα είναι και ο δήμαρχος του Τολέδο, Emiliano García-Page, "επικυρώνοντας" με τον πλέον επίσημο τρόπο τη σύνδεση του Ηρακλείου με την πόλη όπου ο Γκρέκο εμπνεύστηκε και δημιούργησε, αφήνοντας το στίγμα και την επιρροή του διεθνώς.

Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου αναφέρεται:
Σήμερα,Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ηρακλείου, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε συνέχεια της υπ' Αριθμόν 79/2011 απόφασης του, και ο Δήμαρχος του Τολέδο κ. Emiliano Garcia- Page Sanchez,θα συνυπογράψουν το Πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου τέκνου του Ηρακλείου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Τολέδο, όπου και δημιούργησε τα αθάνατα έργα του.

Αναβρασμός στο Μαλεβίζι

Κι όλα αυτά ενώ πριν απο μερικές ημέρες ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη θετική απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, για αδελφοποίηση των δήμων Τολέδου και Μαλεβιζίου στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Μαλεβιζίου με αφορμή τον εορτασμό του 2014 ως έτος El Greco.

Την αντίδραση του αναφορικά με την επικείμενη αδελφοποίηση εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζιου Κωστής Καμπιτάκης που με ανοικτή επιστολή του προς το δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη ζητά διευκρινήσεις αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει.

Πηγή: cretalive.gr