ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκος βουλευτής: Να μοιράσουμε το φυσικό αέριο της Κύπρου

Τούρκος βουλευτής: Να μοιράσουμε το φυσικό αέριο της Κύπρου

Στο σημείο να προκαλούν ακόμα και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο έφτασαν οι Τούρκοι.

Ο κ. Οσμάν Ακίπ Μπακ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας κατηγόρησε την Κύπρο για μονομερείς ενέργειες και υποστήριξε ότι όλη η Κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη στην Τουρκία.

Παίρνοντας τον λόγο σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου ανέπτυξε τις πάγιες και προκλητικές θέσεις της Τουρκίας χωρίς μάλιστα να υπάρξει ουσιαστική απάντηση από την ελληνική πλευρά, καθώς ο κ. Βενιζέλος είχε ήδη ολοκληρώσει την ομιλία του και είχε αποχωρήσει.

«Δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» υποστήριξε Τούρκος βουλευτής στην ελληνική Βουλή ενώ σε ανάλογες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και για την Κύπρο.

«Η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο» υποστήριξε ο κ. Μπάκ και συνέχισε: «Αντίθετα στη βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει στην περιοχή - στα ανοιχτά της βόρειας Κύπρου - κάνει έρευνες σεισμογραφικής φύσης. Το Μπαρμπαρόσα διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και οι δύο λαοί αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους». Υποστήριξε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να υπάρξει συμφωνία «για το μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Να υπάρξει σύγκλιση για την οποία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις το 2008 αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία».

Απαντώντας ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης σημείωσε ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων γίνεται στη βάση διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ και κάλεσε την Τουρκία να "μην ανοίγει ζητήματα στην περιοχή την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων".

Νωρίτερα και ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν αρχές καλής γειτονίας ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να συμβιώσουν.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Τον προβληματισμό του για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

«Μας προβληματίζουν οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και η κατάφωρη παραβίαση διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δημιουργεί μια κρίση σε μια ήδη ασταθή περιοχή».

Χαρακτηρίζοντας ως «άνευ προηγούμενου» τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ISIS και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις αποτελούν «παγκόσμια τρομοκρατική απειλή» και επεσήμανε ότι «θα πρέπει να μπλοκάρουμε την εισροή μαχητών στην περιοχή και τη διείσδυσή τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Αναφερόμενος στο ουκρανικό ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη Ρωσία «σκέλος του προβλήματος» και δήλωσε ότι στηρίζει «σταθερά και σθεναρά» την ουκρανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι στην Ουκρανία υπάρχει «πολιτική και διπλωματική κρίση» και υπογράμμισε ότι «η Ρωσία είναι σκέλος του προβλήματος» και «θα πρέπει να είναι και μέρος της κρίσης».

Σχετικές ειδήσεις