ΕΘΝΙΚΑ

Γιούνκερ: Βασικό στοιχείο διαπραγμάτευσης του Κυπριακού η Αμμόχωστος

Γιούνκερ: Βασικό στοιχείο διαπραγμάτευσης του Κυπριακού η Αμμόχωστος

Η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά, από πολιτικής και τεχνικής πλευράς, τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και των ΗΕ για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος και επικροτεί την πρόσφατη επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτημα του ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου και της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Cecilia Wikstorm.

Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με τις αρχές στις οποίες θεμελιώνεται η ΕΕ.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου και η Cecilia Wikstrom είχαν ρωτήσει πώς η Επιτροπή έχει χρησιμοποιήσει την δήλωση του ΕΚ της 14ης Φεβρουαρίου 2012 ώστε να επιβάλει στην Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα και τις συστάσεις αναφορικά με την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Η τότε δήλωση καλούσε την τούρκικη κυβέρνηση να ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις σχετικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να επιστρέψει την περιοχή και επιτρέψει στους κατοίκους να επανεγκατασταθούν υπό συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.

''Η επιστροφή της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των διαπραγματεύσεων για τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.'' Δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Σχετικές ειδήσεις