ΕΘΝΙΚΑ

Ανακλήθηκαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι από τα ελληνικά νησιά

Ανακλήθηκαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι από τα ελληνικά νησιά

Ανακλήθηκαν, χωρίς να αντικατασταθούν, οι Τούρκοι αξιωματούχοι οι οποίοι βρίσκονταν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Ή «ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ;

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία έχει δημιουργήσει ανησυχία στην Αθήνα, καθώς αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι λόγοι της εντολής της τουρκικής κυβέρνησης. Η επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα αναφέρει πως οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και ότι αναμένεται να επανέλθουν ή να αντικατασταθούν.

Η απόφαση αυτή της Άγκυρας ενδέχεται να εντάσσεται στο πλαίσιο ανακλήσεων όλων των δημοσίων υπαλλήλων στην έδρα των υπηρεσιών τους, μετά την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος. Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη όμως, πολύ πρόσφατες είναι και οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ε.Ε, σύμφωνα με τον οποίο δεν τηρείται η συμφωνία για το προσφυγικό, στο κομμάτι της χρηματοδότησης προς την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση επιπλέον χρηματοδότησης 1,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο. Ωστόσο, δύο ημέρες πριν, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ως «μη αληθείς».

Ανησυχία, ωστόσο, επικρατεί στην Αθήνα, για το ενδεχόμενο η ανάκληση των Τούρκων αξιωματούχων να υποδηλώνει υπαναχώρηση του Ερντογάν από τη συμφωνία με την Ε.Ε για το προσφυγικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τουρκικές αρχές δεν απαντούν στα αιτήματα της Ελληνικής Αστυνομίας για επανεισδοχή μεταναστών, διαδικασία η οποία έχει διακοπεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχετικές ειδήσεις