ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα «μπλοκάρει» καταδικαστική δήλωση της ΕΕ προς την Κίνα - Εξοργισμένοι οι Ευρωπαίοι

Η Ελλάδα «μπλοκάρει» καταδικαστική δήλωση της ΕΕ προς την Κίνα - Εξοργισμένοι οι Ευρωπαίοι

Την οργή των Ευρωπαίων εταίρων προκάλεσε η απόφαση της Ελλάδας να «μπλοκάρει» την καταδικαστική δήλωση της ΕΕ στον ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Κίνα.

«Δεν είναι τίμιο, το λιγότερο που μπορώ να πω» αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης

Η απόφαση της χώρας μας χαρακτηρίστηκε από τους Ευρωπαίους ως «υπονομευτική» της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοίμαζε να καταθέσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη, την συγκεκριμένη δήλωση, αλλά δεν επιτεύχθη η σύμφωνη γνώμη των 28, λόγω της διαφοροποίησης της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτή είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο «κενό» μια τέτοια προσπάθεια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη ο οποίος εξέφρασε την οργή του για την απόφαση της Ελλάδας, λέγοντας «δεν είναι τίμιο, το λιγότερο που μπορώ να πω», την στιγμή μάλιστα που συμπίπτει χρονικά με την συμφωνία που επιτεύχθη στο Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης.

Πάντως, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Αθήνα μπλόκαρε την δήλωση γιατί «δεν ήταν εποικοδομητική κριτική για την Κίνα», ενώ υποστήριξε πως ξεχωριστές συνομιλίες με το Πεκίνο εκτός ΟΗΕ θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Σχετικές ειδήσεις