ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή εργαζομένων του ΟΠΑΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Προσφυγή εργαζομένων του ΟΠΑΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η 19.9.2012 απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.), με την οποία αποφασίστηκε η πώληση του 29% των μετοχών του Ο.Π.Α.Π., με διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ο.Π.Α.Π.

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το Δημόσιο έχει παραχωρήσει μέχρι το 2030 στον Ο.Π.Α.Π. την άδεια διεξαγωγής των παιγνίων, ενώ υπάρχει και δεκαετής σύμβαση παραχώρησης για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (φρουτάκια) από τα οποία τα 16.500 διαχειρίζεται ο ίδιος ο Ο.Π.Α.Π. και τα άλλα τα διαχειρίζονται παραχωρησιούχοι.

Όπως, επισημαίνουν η προσβαλλόμενη απόφαση του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος) καθώς η επίμαχη μεταβίβαση των μετοχών έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Ακόμη, σύμφωνα με τους εργαζομένους παραβιάζονται και τα άρθρα 26 και 106 του Συντάγματος, καθώς ο Ο.Π.Α.Π. ιδιωτικοποιείται πλήρως, κάτι που οι επίμαχες συνταγματικές επιταγές δεν το επιτρέπουν και πολύ περισσότερο όταν ο Οργανισμός «αιμοδοτεί» τον κρατικό προϋπολογισμό με 700 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος.

Όμως, η πώληση αυτή των μετοχών παραβιάζει και το Ν. 3049/2002 (άρθρο 8) κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων του Δημοσίου.